Connect with us

Woordenlijst cannabis

Cola

De centrale bloemtros die zich vormt langs de top van de hoofdstengels en grote takken van een volwassen vrouwelijke cannabisplant. Cola’s bestaan uit strak geweven, druppelvormige toppen die meer dan 25 cm kunnen worden als ze in een kas worden gekweekt. Ze zijn populair bij kwekers en consumenten vanwege hun hoge concentratie actieve hars, maar ook vanwege hun fotogenieke kwaliteiten vanwege hun grootte en helderheid.

PUBLICITE

De anatomie van een cola

Een ongetrainde vrouwelijke cannabisplant bereikt de bloeifase meestal met het grootste deel van de groei naar boven geconcentreerd op een centrale stengel met minimale vertakkingen naar boven, waardoor ze een algemene peervorm krijgt. Een getrainde vrouwelijke plant zal de bloeifase ingaan met meerdere toppen die de groei van meerdere cola’s van gelijke grootte door de hele plant zullen stimuleren.

Op een ongetrainde plant is de afstand tussen de knopen, het kruispunt op de hoofdstengel waar de bladeren en takken groeien, kleiner naar de top van de plant toe, waardoor de top van de hoofdstengel er overvol uitziet met veel kleine takken en bladeren. Wanneer de bloemen beginnen te groeien en rijpen, concentreert de ongetrainde cannabisplant de meeste metabolische energie naar de top van de plant en produceert een grote cola met daaronder veel kleine toppen.

De rijpe bloemen die op deze geclusterde knopen groeien, groeien in elkaar, waardoor het hele bovenste derde deel van de plant eruitziet als één gigantische top. Ondanks hoe het eruit ziet, bestaat cola uit talloze kleine toppen die rijk zijn aan trichomen die zijn gerijpt langs de bovenste stengel en worden omringd door talloze suikerblaadjes die ook bedekt zijn met trichomen. Door een knop in het midden van de cola te breken, wordt de centrale stengel zichtbaar die de hele structuur van de plant bij elkaar houdt. Omdat cola’s een grote stengel in het midden hebben, vermijden slimme cannabiskopers vaak om cola’s te kopen zodat ze niet voor een stengel hoeven te betalen.

Kwekers gebruiken vaak trainingstechnieken tijdens de vegetatieve fase om de groei van meerdere toppen aan te moedigen en de groei van een enkele cola te ontmoedigen. Naarmate deze planten de bloeifase ingaan, ontwikkelen de grotere takken cola’s, en de term hoofdcola wordt soms gebruikt om ze van elkaar te onderscheiden. Snoeien en opbinden bieden duidelijke voordelen op het gebied van ruimtelijke efficiëntie en gelijkmatige lichtverdeling, en zijn alomtegenwoordig geworden in de binnen- en buitenkweek van cannabis. Snoei- en trainingstechnieken zoals trelliseren, Screen of Green (SCROG), Sea of Green en andere technieken zijn allemaal gericht op een meer uniforme groei tussen de hoofdstam en de takken. Dit produceert cola’s die over het algemeen korter en minder volumineus zijn.

PUBLICITE

De toppen aan de bovenkant van de cola hebben vaak een hoger cannabinoïdegehalte dan die aan de onderkant. Deze hypothese is gebaseerd op verschillen in lichtintensiteit, die niet alleen invloed hebben op de groei van de plant, maar ook op de potentiële productie van cannabinoïden. Het snoeien van een plant om te zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling kan echter theoretisch het verschil in THC-gehalte tussen bloemen op de hoofdstengel en die op de takken verminderen.

Hoe wordt cola geproduceerd

De groei van cola volgt op de vorming van bloemen op de cannabisplant – cola is simpelweg een grote groep toppen. Het toegestane gebruik van de bijbehorende botanische termen is echter handig voor kenners, houthakkers en kwekers.

Wanneer de cannabisplant uit het zaailingstadium komt, groeien de bladeren die ze produceert van drie naar vijf tot zeven vingers. Grotere sativa’s met fijnere bladeren kunnen wel negen vingers krijgen. Tegen het einde van de vegetatieve cyclus van de plant, beginnen de bladeren terug te keren naar vijf, dan drie in de buurt van de top van de plant. De vertakking is ook minimaal aan het einde van de vegetatieve cyclus van de cannabisplant. Minder bladeren in de buurt van de top geeft de bloemen meer ruimte om te groeien, waardoor ze direct zonlicht kunnen zien.

In meer technische termen: het ontkiemen van zaad gaat vooraf aan het verschijnen van twee zaadlobbladeren bij de eerste knoop. Uit deze knobbel ontstaat een set van twee andere bladeren uit een tweede knobbel die loodrecht op de zaadlobben groeit. De stengel tussen de twee verlengt zich en uit de volgende knoop groeit weer een stel bladeren, loodrecht op de laatste, enzovoort. De eerste set bladeren die na de zaadlobben groeit, heeft de karakteristieke gekartelde randen van cannabisbladeren, maar de bladschikking, of fyllotaxie, heeft slechts één blad (vinger). De tweede set bladeren ontwikkelt drie blaadjes, de derde ontwikkelt er vijf, tot zeven, en zelfs negen tijdens de meest intense fase van vegetatieve groei. De fyllotaxie verandert opnieuw wanneer de plant zijn maximale hoogte nadert; het aantal en de grootte van de blaadjes neemt af en de lengte van de takken neemt aanzienlijk af in het bovenste derde deel van de hoofdstengel.

PUBLICITE

De decussate fyllotaxis (d.w.z. de symmetrische groei van bladeren aan elke knoop) kan in sommige gevallen veranderen in alternate fyllotaxis als de bloeicyclus op het einde van de zomer nadert. Alternatieve fyllotaxie betekent dat er slechts één blad groeit aan elke knoop, in plaats van twee, en komt voor in het bovenste derde deel van de plant, waar de cola groeit.

Het begin van de bloeicyclus wordt gemarkeerd door de vorming van oerbloemen aan elke knoop. Deze zijn aanvankelijk niet te onderscheiden tussen mannelijk en vrouwelijk, maar de vrouwtjes ontwikkelen al snel schutbladeren en kelken op de knopen achter de stipule, op de kruising van de bladsteel en de hoofdsteel. Tijdens de eerste vijf weken van de bloei verschijnen er veel meer schutbladeren en pistels bij elke knoop en begint de cola vorm aan te nemen als een tros cannabisbloemen die van boven naar beneden overvloedig is met witte stampers, waardoor het er harig uitziet. In de laatste drie weken van de bloei zwellen de schutbladeren op, terwijl de stampers krimpen en bruin worden. Volwassen cannabisplanten zakken vaak naar één kant door het toegenomen gewicht van de harsachtige, gezwollen trichomen die elk deel van de anatomie van de cola bedekken. Kwekers gebruiken latten om de belangrijkste cola en kleinere cola’s op de lagere takken te ondersteunen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed