Connect with us

Woordenlijst cannabis

Volledig spectrum extracten

Een cannabisconcentraat dat het volledige gehalte aan cannabinoïden en terpenen van de ruwe cannabisplant behoudt. Het doel van een full spectrum extract is om de complexe reeks van gewenste verbindingen in een cannabisplant te behouden zonder ze te veranderen door decarboxylatie of oxidatie. Full Spectrum Cannabis Oil (FSCO) en Full Extract Cannabis Oil (FECO) zijn veelgebruikte namen die synoniem staan voor full spectrum extract.

PUBLICITE

Populaire extracten die als volledig spectrum kunnen worden beschouwd zijn onder andere sauce, live resin, high terpene full spectrum extract (HTFSE) en high cannabinoid full spectrum extract (HCFSE).

Wat betekent “volledig spectrum”

?
In zijn ruwe staat heeft elke cultivar van cannabis zijn eigen unieke profiel van cannabinoïden en terpenen die, naast andere verbindingen, bijdragen aan de therapeutische effecten. Deze verbindingen worden aangemaakt in de trichomen van de plant die bestaan uit lipiden en vetten. Een full-spectrum extract is een soort cannabis concentraat dat tot doel heeft alle therapeutische bestanddelen van de bewerkte ruwe cannabisplant vast te leggen, zonder de lipiden en vetten die deze bestanddelen bij elkaar houden maar geen medicinale werking hebben.

In de context van cannabis wordt de term spectrum gebruikt om de reeks verbindingen te beschrijven die worden geproduceerd door de trichomenklieren van de plant en die mogelijk een therapeutisch effect kunnen hebben. Met andere woorden, volledig spectrum betekent het volledige scala aan verbindingen die worden geproduceerd door de trichomenklier.

Het doel van een full-spectrum extract is om alle beschikbare verbindingen van de trichomen te vangen zonder ze te veranderen, waarbij de ongewenste vetten, wassen en lipiden die de gewenste verbindingen bij elkaar houden, achterblijven.

PUBLICITE

De cannabisplant kan meer dan 400 bestanddelen produceren. Naast de bekende cannabinoïden (THC, CBD, THCA, etc.) produceert de cannabisplant een breed scala aan verbindingen met potentiële therapeutische toepassingen. Deze therapeutische verbindingen omvatten aromatische terpenen, flavonoïden, proteïnen, fenolen en esters. Een full-spectrum extract probeert al deze verbindingen te vangen en te bewaren voor menselijke consumptie.

Een volspectrum CBD-extract probeert bijvoorbeeld de andere bestanddelen in de cannabisplant te behouden, inclusief sporen van de psychotrope cannabinoïde THC. In dit geval is het grootste voordeel van het gebruik van een cannabidiololie met een volledig spectrum (CBD) ten opzichte van een CBD-isolaat met een breed spectrum, die beide THC verwijderen tijdens het extractieproces, een fenomeen dat vaak het “entourage-effect” wordt genoemd. Deze term wordt gebruikt om de zeer gunstige synergetische relatie te beschrijven die verschillende cannabinoïden, terpenen en andere verbindingen hebben wanneer ze gecombineerd worden.

Elke cultivar, of variëteit, van de cannabisplant produceert een uniek chemisch profiel, waarvan de productie en expressie sterk worden beïnvloed door de omgeving. Terpeengehalte is bijvoorbeeld zeer erfelijk, terwijl de totale terpeenopbrengst per gewicht aan plantweefsel veel meer afhankelijk is van omgevingsfactoren. Elk uniek chemisch profiel vormt het unieke spectrum dat een bepaalde cultivar biedt. Daarom is het mogelijk dat twee planten van dezelfde cultivar verschillende chemische profielen hebben, vooral wanneer ze tijdens de teelt aan verschillende omgevingsstress worden blootgesteld.

Een van de belangrijkste kenmerken van full-spectrum cannabisextractie is dat de aard van de geëxtraheerde verbindingen behouden blijft. De zure vormen van de cannabinoïden die aanwezig zijn in de plant (THCA, CBDA, CBGA) worden niet gedecarboxyleerd in het proces.

PUBLICITE

Decarboxylatie treedt op wanneer een verbinding koolstofatomen verliest en kooldioxide afgeeft, door hitte of langdurige overmatige blootstelling aan omgevingsstress. Het THCA, bijvoorbeeld, produceert geen bedwelmende effecten totdat het is gedecarboxyleerd tot de actieve verbinding THC. Zure cannabinoïden kunnen echter uit zichzelf decarboxyleren tot neutrale vormen, afhankelijk van de omstandigheden van het droog- en opslagproces. Zure cannabinoïden kunnen andere therapeutische voordelen bieden dan hun neutrale tegenhangers, dus gebruikers kunnen beter geen extracten gebruiken die gedecarboxyleerd zijn.

Full-spectrum extracten behouden de cannabinoïden in hun zure vorm.

Hoe het spectrum verandert tijdens de teelt en na de oogst

De cannabisplant produceert een constant veranderende reeks verbindingen tijdens de groei. Cannabinoïden en terpenen worden in de trichome geproduceerd door biosynthese, een proces waarbij enzymen een reeks chemische reacties katalyseren om complexe moleculen te produceren uit eenvoudige (kleinere) moleculen. Zie enzymen als kleine biologische machines die chemische energie gebruiken in plaats van mechanische energie om structuren te bouwen – namelijk terpenen en zure cannabinoïden.

Deze verbindingen beginnen te veranderen zodra de plant is geoogst, waardoor het spectrum van beschikbare verbindingen verandert. Terpenen, bijvoorbeeld, worden ofwel geoxideerd en worden terpenoïden of gaan verloren tijdens het droogproces. Wanneer cannabis wordt gedroogd en verwerkt, worden de terpeenatomen geoxideerd en wordt de terpeen een terpenoïde.

Onderzoeken hebben aangetoond dat meer dan 30% van de monoterpenen (terpenen met twee isopreeneenheden – in tegenstelling tot de drie isopreeneenheden van sesquiterpenen, de vier isopreeneenheden van diterpenen, enzovoort) die tijdens de bloeifase worden geproduceerd, verloren gaan tijdens het droogproces. Dit verlies aan monoterpenen verandert het spectrum aan verbindingen dat beschikbaar is in gedroogde en gedroogde cannabis. Dit vertelt ons dat het volledige spectrum van beschikbare verbindingen in feite relatief is aan het punt waarop deze verbindingen worden geëlimineerd.

Stel dat je een Sour Diesel plant oogst en deze in twee helften verdeelt. Je vriest de eerste helft in om alle verbindingen te bewaren die beschikbaar waren op het moment van de oogst. Dit zorgt ervoor dat er geen temperatuurgevoelige terpenen verloren gaan. De tweede helft wordt gedroogd en verwerkt met behulp van traditionele droogmethoden.

Tijdens dit proces verliezen we een deel van de terpenen, en wat overblijft zal waarschijnlijk tot op zekere hoogte door zuurstof worden aangetast.

In dit stadium hebben de twee helften een verschillend spectrum van verbindingen die klaar zijn om geëxtraheerd te worden. Als een extractor erin zou slagen om alle verbindingen uit elke helft te verwijderen, zouden de twee als een full-spectrum extract kunnen worden bestempeld, ook al hebben ze niet hetzelfde spectrum beschikbaar.

Het eerste product zou beschouwd kunnen worden als een vol-spectrum extract van levende hars, terwijl het tweede gelabeld zou kunnen worden als een vol-spectrum extract van gedroogde zaden of hele planten.

Het spectrum van beschikbare verbindingen varieert aanzienlijk van de ene cultivar tot de andere, en de chemische samenstelling hangt grotendeels af van wanneer het uit de plant werd gehaald. Genetische en omgevingsfactoren spelen een grote rol bij het creëren van het spectrum aan verbindingen dat uiteindelijk tot uiting komt in een bepaalde cultivar.

Het plantmateriaal en de invloed ervan op het spectrum

Welke extracten worden als volspectrum beschouwd

?
De term ‘volspectrumextract’ wordt vrij vaak gebruikt om een verscheidenheid aan populaire extracten te beschrijven. Misschien heb je wel eens gehoord van bijvoorbeeld full spectrum cannabis oil (FSCO) of full extract cannabis oil (FECO). Misschien heb je van beide gehoord en vraag je je af wat het verschil is tussen de twee.

In feite hebben deze termen over het algemeen dezelfde betekenis en worden ze synoniem gebruikt met de uitdrukking “full-spectrum extract”. FSCO en FECO olie zijn simpelweg verschillende termen die gebruikt worden om een extract te beschrijven dat het volledige spectrum van verbindingen in de ruwe plant behoudt. In de wellnessmarkt wordt dit soort extract vaak verwerkt in een dragerolie om een full spectrum CBD olie te maken.

Laten we eens kijken naar enkele andere cannabisconcentraten die vaak als ‘volspectrum extracten’ worden bestempeld en zien of ze aan de criteria voldoen:

Saus

Saus (of terp sauce terp, zoals het vaak genoemd wordt) is een niet-uniform extract met een vloeibare, kleverige consistentie. Het is volledig verstoken van de lipide-rijke buitenkant van de plant en bevat de meeste, zo niet alle, beschikbare verbindingen van de plant. Saus extracten bevatten veel terpenen, waardoor ze uitzonderlijk smakelijk zijn.

Saus kan een volledig spectrum product zijn, maar dit is niet gegarandeerd. Hoewel het vrij kan zijn van plantaardige vetten en wassen, kan het oplosmiddelextractieproces sommige van de beschikbare verbindingen veranderen. Verandering of verlies van bestanddelen tijdens het extraheren zal de saus technisch gezien de status van volspectrumproduct ontnemen, maar zelfs een saus die niet volspectrum is, zal uitzonderlijk dicht in de buurt komen van het behouden van alle beschikbare bestanddelen van de ruwe plant.

levende hars

Extracten gemaakt van plantaardig materiaal dat direct na de oogst is ingevroren, worden beschouwd als levende hars. Hun doel is om het volledige spectrum te behouden dat beschikbaar was op het moment van de oogst en om een aroma af te geven dat net zo krachtig is als dat van een levende plant.

Het “Live Resin Full Spectrum Extract” label vertelt de consument expliciet dat het extract alle bestanddelen bevat die beschikbaar waren op het moment van de oogst. Deze extracten worden beschouwd als de meest smaakvolle en aromatische concentraten op de markt. Levende hars is niet gegarandeerd een extract met een volledig spectrum, maar omdat het geëxtraheerde monoterpenen bevat die gewoonlijk verloren gaan tijdens de droogperiode, zullen extracten van levende hars altijd een hogere verhouding monoterpenen bevatten dan elk ander extract.

Wat betekenen High Terpene Full Spectrum Extract (HTFSE) en High Cannabinoid Full Spectrum Extract (HCFSE)?
High Terpene Full Spectrum Extract (HTFSE) en High Cannabinoid Full Spectrum Extract (HCFSE) beschrijven de twee fracties die ontstaan wanneer een full spectrum extract wordt gemaakt van gedroogde bloemen. HTFSE’s bestaan uit ongeveer 50% THCA en tussen de 13% en 40% terpenen. Volspectrum extracten van hoge cannabinoïden bestaan uit ongeveer 90% THCA. Hoewel het spectrum van een HTFSE of HCFSE niet hetzelfde is als dat van een levende plant, wordt het nog steeds als volledig spectrum beschouwd, omdat het alle verbindingen heeft vastgelegd die beschikbaar waren op het moment van extractie.

Rick Simpson olie

De Rick Simpson Oil (RSO) is een krachtige, ongeraffineerde cannabisolie die wordt geëxtraheerd met ethanol of nafta, en is vernoemd naar de Canadese ingenieur die de olie heeft gemaakt.

FECO vs. RSO – is RSO vol spectrum?

RSO is geen volspectrum extract, hoewel het vaak ten onrechte als zodanig wordt gelabeld. Hoewel het extract bijna alle verbindingen bevat die beschikbaar zijn uit de trichomen, decarboxyleert het proces van het toevoegen van hitte om het oplosmiddel te verwijderen de belangrijkste zure cannabinoïden in hun neutrale vorm en kan het mogelijk de terpenen veranderen.

Het SAR extractieproces gebruikt ook oplosmiddelen op kamertemperatuur, waardoor alle vetten en wassen van de plant kunnen worden geëxtraheerd. Dit zijn de twee belangrijkste redenen waarom RSO niet wordt beschouwd als een vol-spectrum extract onder deze strikte interpretatie van de term, hoewel het een ongelooflijk nuttig extract blijft waar veel medische marihuanapatiënten baat bij kunnen hebben.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed