Connect with us

De plant en zijn verbindingen

Wat zijn trichomen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Definitie van trichomen

Of je nu kijkt naar de recreatieve of medische voordelen van cannabis, de therapeutische waarden komen van cannabinoïden en terpenen, de “wondermoleculen” die alles verlichten van depressie en darmproblemen tot kankertumoren en epilepsie.

PUBLICITE

Maar waar komen deze stoffen vandaan?

Cannabinoïden en terpenen worden geproduceerd in kleine harskliertjes die tijdens de bloei van cannabisplanten op de bloemen en de belangrijkste bladeren zitten, de zogenaamde trichomen. Afgeleid van het Oudgriekse trikhōma, wat ‘haargroei’ betekent, zijn trichomen bijna microscopische, paddenstoelachtige uitsteeksels op het oppervlak van bloemhoofden, kleine bladeren en, in kleinere aantallen, zelfs op de stengel. Hoewel ze relatief complex zijn, bestaan trichomen voornamelijk uit een steel en een kop. In de kop worden cannabinoïden gevormd, zoals THC.

Bulbous trichomes

Bulbous trichomes

Er zijn in feite drie soorten trichomen: bolvormige, gesteelde en cystolith trichomen. Bolvormige trichomen zijn de kleinste en zijn zelden zichtbaar met het blote oog, terwijl steeltrichomen, de meest voorkomende, te zien zijn als je cannabisbloemen bekijkt, met het blote oog of onder een microscoop. Hoewel er nog onderzoek nodig is om te onthullen hoe de verschillende soorten trichomen van elkaar verschillen, wordt momenteel gedacht dat trichomen allerlei cannabinoïden en terpenen aanmaken.

De cannabinoïdenfabriek

Chemische stoffen genaamd vacuolen en plastiden (die terpenen bevatten) worden gemaakt in de stelen van trichomen en reizen naar de kop van de klier. Eenmaal in de kop combineren ultraviolette (UV) stralen zich hiermee om cannabinoïden te maken. Hoewel de uitleg eenvoudig is, illustreert dit model waarom planten die licht met de juiste golflengte, intensiteit en duur hebben ontvangen een grotere hoeveelheid cannabinoïden produceren. Wanneer de cannabinoïde THC blijkt te zijn, neemt het euforisch potentieel van de plant toe.

PUBLICITE

Er moet echter worden opgemerkt dat een bedekking van een cannabismonster met trichomen geen garantie is voor de potentie van cannabis, noch in de vorm van een hoge medische werkzaamheid, noch in de vorm van euforie. Hoewel de aanwezigheid van harsachtige klieren zeker een goed teken is, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat deze klieren een hoog percentage THC, CBD, of andere cannabinoïden en terpenen bevatten.

Vanuit biologisch oogpunt zijn trichomen een soort verdedigingsmechanisme voor de plant, die de plant beschermt tegen bedreigingen vanuit de omgeving, zoals insecten. Trichomen maken het eten van de plant minder acceptabel voor hongerige roofdieren. Trichomen staan er ook om bekend dat ze bepaalde soorten schimmels tegenhouden en de plant beschermen tegen wind en een lage luchtvochtigheid.

Een indicator voor kwekers

Trichomen geven de mate van volwassenheid aan van vrouwelijke cannabisplanten in de laatste groeifasen. Als ze licht zijn, zijn de planten nog niet volgroeid. Trichomen hebben een amber- of bruine kleur als ze klaar zijn om hun volledige potentieel te leveren.

De bron van kief, hasj en shatter

Du BHO

Du BHO

Omdat trichomen de microscopische fabriekjes zijn waarin cannabinoïden en terpenen worden geproduceerd, vormen ze het hoofdbestanddeel van veel cannabisextracties en -concentraten. De kief, het poedervormige neefje van hasj, is in feite een verzameling onthoofde trichomen. De haschisch is een soortgelijke extractie van trichomen, bedoeld om cannabinoïden en terpenen te verzamelen. Als de hasj wordt geperst, worden de trichomen vaak geplet en samengevoegd tot hars.

PUBLICITE

De bubbel hasj wordt gemaakt wanneer cannabisbladeren, en soms toppen, in ijs worden gedompeld totdat de trichomen glazig worden en breken. Wanneer er zachtjes wordt geschud, komen de trichomen los en vallen ze van de plant. Ze worden dan verzameld in een zeef op de bodem van de container. De cannabisextracties zoals shatter, BHO (butaan hasjolie) en wax zijn verschillende methoden om hars van de plant te verzamelen en stoffen te produceren die minder rookbaar zijn, maar veel krachtiger in THC en CBD.

Wanneer cannabisolie wordt verzameld en geïnfuseerd in spacefood, capsules of Green Dragon, kan de cannabis niet langer worden gerookt, maar levert het krachtige doses in meer discrete vormen.

Ondanks het imago van wietbladeren en toppen, zijn het eigenlijk de onzichtbare trichomen die alle medische en recreatieve waarde van cannabis leveren. Patiënten moeten alleen onthouden dat het niet de plant alleen is die voor de voordelen zorgt, maar eerder de harsklieren waarin verbindingen zoals THC en CBD gesuspendeerd zijn.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed