Connect with us

Het endocannabinoïde systeem speelt een sleutelrol bij stress, volgens een onderzoek

Gepubliceerd

on

Cannabinoïden en stress

Volgens een recent onderzoek zou de manier waarop het endocannabinoïde systeem van het lichaam reageert op stress een nieuwe weg kunnen openen voor de behandeling van psychiatrische stoornissen met behulp van cannabinoïden.

PUBLICITE

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd op muizen, ontdekte dat een belangrijk emotioneel hersencentrum, de amygdala, endogene cannabinoïde moleculen (lichaamseigen) vrijgeeft wanneer het gestrest is en dat deze moleculen het stressalarm dempen dat wordt afgegeven door de hippocampus, een hersencentrum voor geheugen en emotie, door dezelfde hersenreceptoren te activeren als THC afkomstig van cannabisplanten.

De patronen van hersenactiviteit en de neuronale circuits die door deze cannabinoïde moleculen worden gereguleerd, zijn echter niet goed bekend.

Deze resultaten ondersteunen de hypothese dat deze endogene cannabinoïde moleculen de natuurlijke reactie van het lichaam zijn op stress.

Blootstelling aan stress verhoogt het risico op het ontwikkelen of verergeren van psychiatrische stoornissen, van algemene angst tot depressie via posttraumatische stressstoornis (PTSS).

PUBLICITE

Voor deze studie gebruikten wetenschappers van Northwestern Medicine een nieuwe eiwitsensor die in staat is om de aanwezigheid van deze cannabinoïde moleculen op specifieke hersensynapsen in realtime te detecteren, om aan te tonen dat specifieke hoogfrequente patronen van amygdala-activiteit deze moleculen kunnen genereren.

De sensor toonde ook aan dat deze moleculen vrijkwamen na verschillende soorten stress bij muizen.

Wanneer de wetenschappers het doelwit van deze cannabinoïden, de cannabinoïde receptor type 1 (CB1), onderdrukten, leidde dit tot een slechter vermogen om met stress om te gaan en motivatiestoornissen bij de muizen.

Wanneer de doelreceptor voor deze endogene cannabinoïden werd onderdrukt in de hippocampus-amygdala synapsen, reageerden de muizen passiever en onbeweeglijker op stress en gaven ze minder de voorkeur aan het drinken van met sucrose gezoet water nadat ze aan stress waren blootgesteld.

PUBLICITE

Deze laatste bevinding zou in verband kunnen worden gebracht met de anhedonie, of verminderd plezier, die vaak wordt ervaren door patiënten die lijden aan stressgerelateerde aandoeningen zoals depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Corresponderend auteur van het onderzoek, Dr. Sachi Patel, leerstoel psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine en psychiater aan de Northwestern Medicine, zei: “Inzicht in hoe de hersenen zich aanpassen aan stress op moleculair, cellulair en circuitniveau zou belangrijke inzichten kunnen opleveren in hoe stress zich vertaalt in stemmingsstoornissen en zou nieuwe therapeutische doelen kunnen onthullen voor de behandeling van stressgerelateerde stoornissen.”

Volgens Dr. Patel zou het onderzoek erop kunnen wijzen dat tekortkomingen in dit endogene cannabinoïdesignaleringssysteem in de hersenen zouden kunnen leiden tot een grotere vatbaarheid voor de ontwikkeling van stressgerelateerde psychiatrische stoornissen, waaronder depressie en posttraumatische stressstoornis, hoewel dit bij mensen nog moet worden vastgesteld.

Het endocannabinoïde systeem is een van de belangrijkste signaleringssystemen dat is geïdentificeerd als een belangrijke kandidaat voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen stressgerelateerde psychiatrische stoornissen.

Dr. Patel vervolgt: “Bepalen of het verhogen van endogene cannabinoïde niveaus kan worden gebruikt als een potentieel therapeuticum voor stress-gerelateerde stoornissen is de volgende logische stap van deze studie en ons eerdere werk.”

“Lopende klinische onderzoeken op dit gebied zouden in de nabije toekomst kunnen helpen deze vraag te beantwoorden.”

Het onderzoek werd ondersteund door subsidies van het National Institute of Mental Health en het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, Integrative Neuroscience Initiative on Alcoholism, alle National Institutes of Health.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed