Connect with us

Canadees onderzoek legt verband tussen legalisering cannabis en toename verkeersongevallen

Gepubliceerd

on

Cannabis en verkeersongevallen

De resultaten van een recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open beweren een verband te hebben gevonden tussen de legalisatie van cannabis en een toename van het aantal verkeersongevallen.

PUBLICITE

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Ottawa en onderzocht bezoeken aan spoedeisende hulp in Ontario, Canada, over een periode van 12 jaar (januari 2010 tot december 2021), aan het einde waarvan ze een toename van 475,3% vaststelden in verkeersongevallen die resulteerden in een bezoek aan de spoedeisende hulp waarbij de bestuurder cannabis in zijn lichaam had op het moment van het ongeval.

“Deze cross-sectionele studie vond een grote toename in betrokkenheid van cannabis bij bezoeken aan de spoedeisende hulp voor motorvoertuigongevallen in de loop van de tijd, die mogelijk is versneld na de commercialisering van cannabis voor niet-medische doeleinden,” staat in de conclusie van de studie. “Hoewel de frequentie van de bezoeken zeldzaam is, kunnen ze een weerspiegeling zijn van bredere veranderingen in het rijden onder invloed van cannabis. Grotere preventie-inspanningen, waaronder gerichte voorlichting en beleidsmaatregelen, in gebieden waar cannabis legaal is, zijn aangewezen.”

Op het eerste gezicht is 475,3% een significant cijfer. De studie werd echter alleen uitgevoerd in Ontario, Canada. Het totale aantal cannabisgerelateerde verkeersongevallen met verwondingen over deze periode van 12 jaar was 426 op 947.604, of 0,04%.

“Een andere studie vond ook geen toename van het totale aantal ziekenhuisopnames voor verkeersongevallen in Canada in de 2,5 jaar na de legalisatie. Het is essentieel om op te merken dat de langzame uitrol van de retail cannabismarkt in Canada en de overlap van de legalisatieperiode met de COVID-19 pandemie het vermogen van deze studies om de effecten van legalisatie te beoordelen aanzienlijk beperken,” aldus de studie.

PUBLICITE

De studie benadrukte echter het feit dat mannen meer dan vrouwen betrokken lijken te zijn bij dergelijke ongevallen wanneer cannabisintoxicatie als een factor wordt beschouwd.

“Van de 418 mensen van wie de betrokkenheid met cannabis werd gedocumenteerd, waren er 330 (78,9%) man, 109 (25,6%) waren tussen de 16 en 21 jaar oud (gemiddelde [SD] leeftijd ten tijde van het bezoek, 30,6 [12,0] jaar), en 113 (27,0%) hadden een bezoek aan de spoedeisende hulp of een ziekenhuisopname voor middelengebruik gehad in de twee jaar voorafgaand aan hun bezoek aan de spoedeisende hulp voor een verkeersongeval,” aldus het onderzoek.

“De resultaten van deze herhaalde cross-sectionele studie suggereren dat ernstige cannabisgerelateerde verkeersongevallen in de loop der tijd zijn toegenomen. De legalisatie van cannabis voor niet-medische doeleinden, wijdverspreide toegang tot de detailhandel en een toename in de variëteit aan cannabisproducten kunnen deze bezoeken hebben doen toenemen, ondanks wetten die specifiek gericht zijn op het ontmoedigen van rijden onder invloed van cannabis”, aldus het onderzoek.

“Jonge volwassenen en mannen lijken een bijzonder hoog risico te lopen op cannabisgerelateerde verkeersongevallen. Er is mogelijk behoefte aan intensievere interventies, waaronder voorlichting over rijden onder invloed van cannabis, handhavingsactiviteiten en beleid om de toegang tot commerciële detailhandelsmarkten te reguleren.”

PUBLICITE

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed