Connect with us

Ierland: volksvergadering over drugs doet aanbevelingen voor wetswijzigingen

Gepubliceerd

on

Burgervergadering over drugs in Ierland

Na zes maanden beraadslagingen heeft de burgervergadering over drugsgebruik haar onderzoek van de kwesties afgerond en een breed scala aan deskundigen over alle aspecten van drugsgebruik gehoord.

PUBLICITE

De laatste sessies van het panel vonden plaats op zondag 1 oktober en de 99 leden komen later deze maand weer bij elkaar om over hun aanbevelingen overeenstemming te bereiken. Tegen het einde van het jaar zal er een eindrapport worden ingediend bij de Oireachtas, het Ierse parlement.

De leden hebben nu 180 uur collectieve discussie gehoord van experts op het gebied van gezondheid, politiek, de academische wereld en eerstelijnsdiensten, maar ook van individuen, gezinnen en gemeenschappen die getroffen zijn door drugsgebruik.

Parlementsvoorzitter Paul Reid vertelde the Irish Times dat er een “sterk verlangen naar verandering” is en een gevoel onder de leden dat criminalisering “hard” is.

De Citizens’ Assembly, die in 2016 in Ierland werd opgericht, onderzoekt elke 18 maanden verschillende beleidskwesties. Over elke kwestie wordt dan een rapport opgesteld, waarop de Ierse regering moet reageren.

PUBLICITE

De vorm van decriminalisering valt nog te bezien

Welke vorm dit “verlangen naar verandering” precies zal aannemen, valt nog te bezien.

De Crainn Group, gespecialiseerd in drugbeleid en voorlichting, sprak in september voor de Citizens’ Assembly, in het bijzonder over de argumenten voor het decriminaliseren van cannabisbezit, thuisteelt en het implementeren van een Cannabis Social Club-model.

Een vertegenwoordiger van Crainn, Ryan McHale, vertelde aan Cannabis Health dat hij hoopte dat deze maatregelen zouden worden opgenomen in de aanbevelingen van de vergadering, maar hij vreesde dat de leden zouden kiezen voor een afleidingssysteem dat alle druggebruikers zou dwingen tot verplichte behandeling in plaats van te worden gecriminaliseerd.

“We zouden deze aanpak steunen voor de meer ‘problematische’ en schadelijke drugs, zoals heroïne of crackcocaïne, maar het zou onmogelijk en onmenselijk zijn om cannabis in deze aanpak op te nemen.”

PUBLICITE

Eamon Keenan, die de Ierse gezondheidsdienst vertegenwoordigt, bevestigde tijdens een van de vergaderingen dat de maatregel ook zou gelden voor niet-problematische druggebruikers als die geïmplementeerd zou worden, “waar we het totaal niet mee eens zijn”.

Geen discussies over legalisatie

Voorstanders van drugshervorming hebben hun teleurstelling geuit over het gebrek aan commentaar op de effecten van volledige legalisatie en gereguleerde marktmodellen. Reid vertelde de Irish Times dat hij “niet de indruk kreeg dat de leden sommige of alle drugs gingen legaliseren” – hoewel er “extreme standpunten” waren aan beide kanten.

“Hoewel we teleurgesteld zijn dat legalisering niet is opgenomen in de uiteindelijke aanbevelingen, zoals gemeld in de Irish Times, is dit helemaal niet verrassend,” vervolgde McHale.

“De leden van de Assemblee kregen vrijwel geen werkdocumenten over legalisatie en, wat heel belangrijk is, er werden geen vertegenwoordigers van andere landen die wel gelegaliseerd hebben uitgenodigd om hun expertise te delen.”

Het weglaten van medische cannabis

Er werd ook niet gesproken over medicinale cannabis en de grote uitdagingen die er nog zijn als het gaat om de toegang voor patiënten.

Ierland werd bekritiseerd voor zijn “restrictieve” beleid voor medicinale cannabis. Het Medical Cannabis Access Programme (Medical Cannabis Access Programme, MCAP) werd in 2019 gelanceerd, maar de toegang is beperkt tot mensen met een van de drie in aanmerking komende aandoeningen.

Tot nu toe hebben minder dan 100 patiënten naar verluidt toegang gekregen tot op cannabis gebaseerde geneesmiddelen via het programma, waarbij velen naar het buitenland zijn gereisd om legaal aan cannabis te komen.

“Het is teleurstellend dat medicinale cannabis ook niet grondig is onderzocht, ondanks dat het voor veel mensen in Ierland een belangrijk probleem is,” voegde McHale eraan toe.

“Er had meer nadruk moeten worden gelegd op de problemen waar cannabisgebruikers van alle pluimage mee te maken hebben, inclusief mondelinge getuigenissen van een aantal patiënten die Ierland zijn ontvlucht of die op de illegale markt consumeren.”

Wat gebeurt er nu?
De aanbevelingen zijn slechts dat – aanbevelingen – en het is vervolgens aan beleidsmakers om ze op te volgen en te beslissen of ze moeten worden geïmplementeerd in de drugswetten van het land. Burgervergaderingen hebben echter al veel gewicht in de schaal gelegd bij het mogelijk maken van grondwettelijke veranderingen op een aantal belangrijke punten.

De formule kwam voort uit de Conventie voor de grondwet van 2012-2014, waarin een breed scala aan grondwettelijke kwesties werd besproken. Na de conventie hield de regering in mei 2015 het referendum over de gelijkheid van het huwelijk, waarbij het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht werd ingevoerd.

Het model werd vervolgens toegepast op een reeks burgervergaderingen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder abortus, met als hoogtepunt het referendum om het achtste amendement in 2018 in te trekken.

Na afloop van de bijeenkomst op zondag 1 oktober zei Reid dat de volksvergadering de meest uitgebreide beoordeling en herziening van het drugsbeleid in Ierland vertegenwoordigde en voegde eraan toe dat de leden goed voorbereid waren om de uiteindelijke aanbevelingen in de komende weken goed te keuren.

“In de komende drie weken zullen de leden ontwerpaanbevelingen ontvangen die de aard van de gesprekken tot nu toe weerspiegelen. Ze krijgen de gelegenheid om deze ontwerpaanbevelingen verder te bespreken om er zeker van te zijn dat ze de aard van deze gesprekken accuraat weergeven. De leden zullen vervolgens stemmen over deze aanbevelingen tijdens de volgende vergadering aan het einde van de maand”, merkte hij op.

“Dit is een diepgaand proces. Alle aspecten van het debat, veel verschillende standpunten en lokale, nationale en internationale perspectieven zijn gedeeld. De leden hebben nu de kans om hun zegje te doen en ik wil hen bedanken voor hun harde werk en toewijding om tot een conclusie te komen die verandering zal brengen.”

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed