Connect with us

Minnesota om de betrouwbaarheid van speekseltests op cannabis te evalueren

Gepubliceerd

on

Speekseltests en cannabis achter het stuur
Volg ons op Facebook

Om de effectiviteit van wegcontroles op cannabis te testen, heeft het Minnesota’s Office of Traffic Safety (OTS) een proefproject gestart om een speekseltest te ontwikkelen om daadwerkelijke dronkenschap op te sporen bij bestuurders die cannabis hebben gebruikt.

PUBLICITE

Minnesota speekseltest proefprogramma

Volgens Mike Hanson, directeur van de OTS, is het primaire doel van de speekseltest om mensen te identificeren die in de afgelopen twee uur stoffen zoals cannabis en opioïden hebben gebruikt, in plaats van dagenoud gebruik te detecteren, rapporteert Fox9. De test maakt gebruik van het SoToxa Mobile Test System en de Dräger DrugTest 5000, die beide in andere staten zijn getest.

De staat heeft 320 drugsherkenningsevaluatoren (DRE’s) geworven voor het programma, waarvan de meerderheid lokale wetshandhavers zijn. Deze beoordelaars, die getraind zijn om tekenen van verzwakking door andere stoffen dan alcohol te herkennen, worden uitgerust met speekseltests. Het testproces bestaat uit veldnuchterheidstests, gevolgd door een vrijwillig speekselmonster dat vervolgens wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van zes stoffen, waaronder cannabis. Potentieel positieve bestuurders worden niet gearresteerd of hun rijbewijs wordt ingetrokken terwijl ze deelnemen aan de operatie.

Mensen die deelnemen aan het proefproject leveren vrijwillig speekselmonsters, waarmee de OTS waardevolle gegevens kan verzamelen over de prevalentie van rijden onder invloed van drugs. Het doel is om deze gegevens in de herfst van 2024 voor te leggen aan de wetgevende macht in Minnesota en te pleiten voor wetswijzigingen die het mogelijk maken dat wetshandhavers deze apparaten gebruiken om bestuurders onder invloed tegen te houden.

Minnesota zag een toename van het aantal incidenten met rijden onder invloed tussen 2013-2017 (8.069 incidenten) en 2018-2022 (15.810 incidenten).

PUBLICITE

Wereldwijde initiatieven voor handhaving langs de weg

Het programma van Minnesota sluit aan bij vergelijkbare initiatieven wereldwijd. In Michigan werd in het proefprogramma voor het testen van orale vloeistoffen langs de weg, dat in 2017 van start ging, het Alere DDS2-apparaat gebruikt om verschillende stoffen te testen. Fase II van het programma, van 2019 tot 2020, heeft de reikwijdte uitgebreid. Andere Amerikaanse staten, waaronder Alabama en Kansas, hebben ook speekseltesten langs de weg ingevoerd.

Canada heeft na de legalisering van cannabis voor volwassenen in 2018 zijn wetgeving aangepast om drugstests langs de weg op speeksel met de Dräger DrugTest 5000 mogelijk te maken. Het mobiele testsysteem SoToxa is in 2019 goedgekeurd voor gebruik door wetshandhavers. Ondertussen keurde het Victoriaanse parlement in Australië een wetsvoorstel goed voor een proef met rijden met medicinale cannabis in oktober 2023, wat aangeeft dat men wil begrijpen hoe cannabis het rijgedrag beïnvloedt.

Hoewel de voortzetting van drugstests langs de weg prijzenswaardig is, zijn er zorgen geuit over de effectiviteit van dergelijke tests. Advocaat Kyla Lee uit Vancouver highlighted de problemen met de DrugTest 5000 van Dräger en noemt de onbetrouwbaarheid ervan bij het vaststellen van dronkenschap. Fout-positieven, vooral bij mensen die alleen CBD hebben gebruikt, en problemen met de werking bij koud weer behoorden tot de gemelde problemen.

In een artikel van september 2023 op de website van de American Council on Science and Health komen deze zorgen terug, waarin een studie van onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego wordt aangehaald. De studie trekt de nauwkeurigheid van speekseltests langs de weg in twijfel en benadrukt het gebrek aan wetenschappelijke consensus over hun betrouwbaarheid bij het aangeven van cannabisintoxicatie.

PUBLICITE

Universiteit van Minnesota lanceert cannabis onderzoekscentrum

De Universiteit van Minnesota heeft onlangs het Cannabis Research Center (CRC) geopend, in reactie op de legalisering van cannabis voor volwassenen van 21 jaar en ouder in de staat. Het CRC werd opgericht onder auspiciën van de School of Public Health en heeft als doel de impact van de cannabislegalisering in Minnesota te beoordelen en beleidsmakers te begeleiden bij het ontwikkelen van regelgeving en beste praktijken. Het centrum heeft een jaarlijks budget van 2,5 miljoen dollar en zal worden gefinancierd uit de opbrengsten van de cannabisbelasting zodra de recreatieve markt in de staat van start gaat.

Professor Traci Toomey, een deskundige op het gebied van volksgezondheidsbeleid die zich richt op beleidsmaatregelen om het gebruik van drugs te beheersen, wordt de eerste directeur van het CRC.

Het centrum zal verschillende doelstellingen hebben, waaronder:

  • het uitvoeren van diepgaand onderzoek naar de gezondheidseffecten van het legaliseren van cannabis voor volwassenen, waarbij aandacht wordt besteed aan kwesties met betrekking tot gelijkheid, preventie en behandeling van stoornissen in middelengebruik, onderwijs en decriminalisering
  • antiracistische principes prioriteit geven
  • maximaliseer de gezondheidsvoordelen van cannabisregulering
  • onderzoek de invloed van cannabis op minderjarige gebruikers, gezien de bezorgdheid over de effecten op de ontwikkeling van de hersenen en het risico op stoornissen in het cannabisgebruik op latere leeftijd
  • bestudeer de invloed van cannabislegalisering op de openbare veiligheid, de gelijkheid op gezondheidsgebied en mogelijke ongelijkheden in de marketing en distributie van cannabis in verschillende gemeenschappen.

De Minnesota cannabiswet voor volwassenen is sinds augustus van kracht. Begin 2025 moeten er door de staat gelicentieerde cannabisapotheken opengaan, in afwachting van de regulering van de commerciële productie en verkoop.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed