Connect with us

Tsjechië verbiedt eindelijk HHC

Gepubliceerd

on

HHC verboden in Tsjechië
Volg ons op Facebook

Tot nu toe gaf Tsjechië er de voorkeur aan om HHC te reguleren in plaats van te verbieden. Maar door het groeiende aantal overdoses na het gebruik van deze producten gaan er stemmen op om de verkoop ervan te beperken. Op 7 februari kondigde de regering aan dat ze HHC op de lijst van verboden stoffen zou zetten, waardoor de verkoop ervan illegaal zou worden.

PUBLICITE

Daarvoor waren er geen beperkingen op het gebruik of de verkoop van producten die HHC bevatten in het land, waaronder vaping vloeistoffen, oliën en snoepjes, die de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden.

Sommige experts zijn van mening dat deze maatregel contraproductief is en suggereren dat regulering de voorkeur verdient. “Als je [een stof] eenvoudigweg verbiedt, wordt deze vrijwel onmiddellijk vervangen door iets anders, misschien wel iets ergers. We hebben het gezien in Frankrijk; ze verboden HHC vorig jaar en een paar maanden later verschenen er nieuwe stoffen op de markt om het te vervangen,” vertelde Jindrich Voboril, de Tsjechische nationale drugscoördinator, aan The Lancet.

“Iets verbieden creëert ook meteen een zwarte markt. Het is beter om het minst risicovolle product op de markt te reguleren en toe te laten,” voegde hij eraan toe.

Het HHC werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1940, maar is pas onlangs op de wereldwijde drugsmarkten verschenen, in de VS eind 2021 en in Europa het jaar daarop. Het wordt gesynthetiseerd uit cannabidiol en de effecten zijn grotendeels vergelijkbaar met die van THC, de belangrijkste psychotrope stof in cannabis. HHC is niet opgenomen in de drugsverdragen van de Verenigde Naties van 1961 en 1971. Waar het niet verboden is, wordt het vaak openlijk verkocht als legaal substituut voor cannabis.

PUBLICITE

Sinds de publicatie, vorig jaar, van een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) over HHC en de potentiële risico’s ervan, hebben veel Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Griekenland, de verkoop ervan verboden of beperkt.

Experts zeggen dat de gegevens over HHC uiterst beperkt zijn – in het bijzonder was het rapport van het EMCDDA gebaseerd op een klein aantal laboratoriumstudies – en dat de potentiële risico’s slecht begrepen worden.

“Qua risico’s weten we heel weinig, maar het is redelijk om aan te nemen dat het een soortgelijk risicoprofiel heeft als THC. HHC-producten zullen niet veilig zijn – geen enkele drug is dat – maar van cannabis kennen we tenminste de risico’s,” vertelde Steve Rolles, senior beleidsanalist bij de Britse Transform Drug Policy Foundation, aan The Lancet.

“Eetbare producten die eruit zien als snoep zijn een heel slecht idee. Als je drugs hebt die eruit zien als snoep, is de toename van het aantal gevallen van kindervergiftiging dan verrassend?”

PUBLICITE

Daniel Nasrallah, een assistent-professor aan het Roanoke College in Virginia, die onderzoek heeft gedaan naar HHC-producten, vertelde The Lancet dat veel commerciële HHC-producenten de chemische methoden die ze gebruiken niet bekendmaken. Het HHC wordt gesynthetiseerd door hydrogenatie, waarbij traditioneel een katalysator van overgangsmetalen wordt gebruikt. Overgangsmetalen zijn giftig bij lage concentraties wanneer ze worden geconsumeerd.

Nasrallah wees erop dat zijn onderzoek analysecertificaten bekeek voor meer dan 60 commercieel verkrijgbare HHC-producten en aan het licht bracht dat geen van hen aangaf of er tests waren uitgevoerd voor de gebruikelijke overgangsmetalen die bij hydrogenatie worden gebruikt.

“HHC-consumenten moeten zich zorgen maken over de mogelijke aanwezigheid van toxische metalen in HHC-producten. Vanwege de processen die waarschijnlijk betrokken zijn bij de productie van HHC en het ontbreken van deze tests, weten we gewoon niet of de producten deze metalen bevatten,” zei hij.

HHC zal daarom naar verwachting in de komende weken worden toegevoegd aan de lijst van verboden stoffen in Tsjechië. De regering heeft echter verklaard dat het verbod tijdelijk zal zijn tot de goedkeuring van een wet die momenteel bij het parlement ligt en die de verkoop van producten op basis van HHC zou kunnen toestaan onder strikte regelgeving.

De heer Voboril, die betrokken was bij het opstellen van het wetsvoorstel, zei dat deze wetgeving, naast andere beperkingen, zou betekenen dat de verkoop uitsluitend beperkt zou worden tot speciaalzaken met een vergunning, hoewel HHC-producten in eetbare vorm verboden zouden worden.

“Regulering verdient de voorkeur boven een verbod. We kunnen reguleren om de verkoop aan minderjarigen en in winkels in de buurt van scholen en restaurants te voorkomen; we kunnen de inhoud van de producten controleren – geen andere giftige stoffen, geen zware metalen – evenals de reclame en verpakking, zodat de producten niet aantrekkelijk zijn voor kinderen,” zei Tomas Jandac, een specialist in pediatrische verslavingen aan de medische faculteit van de Charles University in Praag.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed