Connect with us

Verschillende amendementen ingediend om medicinale cannabis op te nemen in de PLFSS 2024

Gepubliceerd

on

Zoals we vorige week in twee delen aan jullie onthulden, zijn er eindelijk verschillende amendementen ingediend (PDF) in een poging om medicinale cannabis via de achterdeur op te nemen in het wetsvoorstel voor de financiering van de sociale zekerheid (PLFSS) voor 2024. Het doel is hetzelfde: medicinale cannabis op grote schaal beschikbaar maken in Frankrijk voor alle potentiële patiënten.

PUBLICITE

Het eerste amendement is ingediend door een parlementslid uit de Renaissance, Caroline Janvier, voorheen rapporteur voor de Mission d’informations sur les usages du cannabis. Ze stelt voor om een “ad hoc” statuut toe te voegen rond medicinale cannabis, namelijk “elk geneesmiddel afgeleid van cannabis, de plant en hars ervan, producten die deze bevatten of die verkregen zijn uit cannabis, de plant of hars ervan geproduceerd volgens goede teeltpraktijken en goede productiepraktijken met het oog op medisch gebruik in overeenstemming met de bepalingen betreffende medicinale planten […]”.

De regelingen voor de productie, distributie en vergoeding van medicinale cannabis zouden bij verordening worden vastgesteld. De terugbetaling zou worden gefinancierd uit de belastingen op tabak, suikerhoudende dranken en alcoholische dranken, waarvoor wordt voorgesteld de beperkingen op de jaarlijkse verhogingen af te schaffen.

Het LR parlementslid Yannick Neuder stelt hetzelfde amendement voor als Caroline Janvier, een teken van het belang dat de 2 meerderheidspartijen in de Kamer delen en verder gaan dan de gebruikelijke grenzen van de meer minderheidspartijen.

Olivier Faure, een lid van de Socialistische Partij, stelt voor om “de proef met het gebruik van therapeutische cannabis te verlengen” om patiënten die momenteel deel uitmaken van de proef niet zonder oplossing te laten “voordat deze wordt veralgemeend”.

PUBLICITE

Aan de kant van de LFI roept een amendement van parlementslid Karen Erodi de regering op om “binnen zes maanden na de afkondiging van deze wet aan het parlement een verslag voor te leggen over de wenselijkheid om het experiment voor het gebruik van medicinale cannabis te veralgemenen” om medicinale cannabis “echt toegankelijk te maken voor de behandeling van de 5 pathologieën” die in het experiment aan bod komen.

Ecoloog Julien Bayou heeft een amendement ingediend om cannabis te legaliseren voor volwassenen. Aurélien Taché heeft een amendement ingediend van de Fédération Addiction om drugsgebruik in Frankrijk uit het strafrecht te halen.

Over het lot van de amendementen wordt beslist tijdens de eerste lezing van de PLFSS 2024, die begint op dinsdag 17 oktober 2023.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed