Connect with us

Woordenlijst cannabis

Kruimel

Crumble, soms ook crumble wax of honingraat wax genoemd, is een cannabisextract dat herkenbaar is aan de kneedbare textuur die uiteenvalt, of “verkruimelt”, als je het aanraakt.

PUBLICITE

In tegenstelling tot andere wietconcentraten, zoals shatter, wax, budder, hars of cannabisolie, is crumble behoorlijk veelzijdig. Je kunt het gemakkelijk toevoegen aan joints, blunts of spliffs, of crumble over je gedroogde bloemen strooien.

De droge, gefragmenteerde, kruimelige textuur waaraan dit concentraat zijn naam dankt, is het resultaat van de unieke productietechniek, waarbij het veel langer bij lagere temperaturen wordt verwerkt dan andere concentraten.

Hoewel de kruimelige consistentie het moeilijker te hanteren kan maken dan concentraten zoals shatter of budder, heeft crumble de reputatie consumenten een bijzonder krachtige en smaakvolle ervaring te geven.

Vind meer informatie over crumble

Crumble is een extract, een vorm van cannabisconcentraat dat wordt geproduceerd met behulp van een oplosmiddel zoals butaan of CO2, gecombineerd met hitte en druk. Maar in tegenstelling tot andere concentraten, die over het algemeen stroperiger zijn, is deze – je raadt het al – droog en kruimelig. Het is zelfs een van de droogste extracten op de markt.

PUBLICITE

Merken maken crumble met gedroogde cannabisbloemen of verse bloemen die snel worden ingevroren bij een extreem lage temperatuur. In dit geval wordt het eindproduct technisch gezien geclassificeerd als een soort levende hars.

Crumble is over het algemeen lichtgeel van kleur. Het heeft de consistentie van droge kruimels, maar kan ook een honingraatstructuur hebben die gemakkelijk afbreekt om de meer karakteristieke kruimelige textuur te krijgen. Na verloop van tijd verandert de kleur van lichtgeel naar amberkleurig.

Omdat het zo kruimelig is en zo gemakkelijk uiteenvalt, kan crumble iets moeilijker te hanteren zijn dan andere extracten en concentraten. Maar door het unieke zuiveringsproces van oplosmiddelen kan een zeer groot deel van de oorspronkelijke terpenen en andere belangrijke verbindingen zoals THC intact blijven, waardoor effecten ontstaan die ultra lekker en krachtig kunnen zijn.

Hoe crumble en andere cannabisconcentraten consumeren

Dabben is verreweg de populairste manier om concentraten en extracten te consumeren. Omdat concentraten krachtiger zijn dan bloemen, staat dabbing bekend om de veel sterkere effecten. Omdat dabben hoge temperaturen gebruikt om de cannabis te verdampen in plaats van te verbranden, zijn de smaken en aroma’s die je krijgt bij deze methode veel schoner en robuuster.

PUBLICITE

Crumble dabbing volgt precies hetzelfde proces als elk ander concentraat: verwarm de nagel, druppel er wat crumble op en inhaleer de damp. Het belangrijkste verschil met crumble is dat het beter is om een lepelvormige dabber te gebruiken in plaats van een dabber met een platte punt. Dit maakt het makkelijker om de crumble uit het potje en op de nagel te krijgen zonder dat het eraf valt.

Je kunt ook elke vape-pen gebruiken waarmee je echte druppels concentraat kunt deppen en die je niet beperkt tot het gebruik van cartridges.

Hoe crumble bewaren

Zoals bij elke vorm van cannabis, zal het goed bewaren van crumble het aroma, de smaak en de potentie behouden en de natuurlijke afbraak van het extract vertragen.

Blootstelling aan hoge temperaturen, vochtigheid, zuurstof en licht versnelt het afbraakproces en beschadigt de THC en andere cannabinoïden. Als dit gebeurt, kun je merken dat je crumble een donkerdere kleur krijgt. Je kunt ook merken dat je crumble kwaliteit begint te verliezen in termen van smaak, geur, potentie en effect.

De beste manier om een zo lang mogelijke houdbaarheid te garanderen is om de crumble te bewaren in een luchtdichte, lichtbestendige verpakking, uit de buurt van direct licht en extreme temperaturen. Glas of siliconen zijn hiervoor ideaal.

Hoe crumble wordt gemaakt

Deel 1: De basis

Allereerst een waarschuwing: het maken van crumble en andere cannabisconcentraten mag alleen worden gedaan door professionals, omdat deze processen extreem gevaarlijk kunnen zijn en illegaal in veel rechtsgebieden.

Crumble kan worden gemaakt met een aantal oplosmiddelen, maar butaan of supergekoelde CO2 extractiemethoden zijn het meest gebruikelijk. Propaan en ethanol kunnen ook worden gebruikt als oplosmiddel.

Ongeacht het gebruikte oplosmiddel, is het extractieproces voor crumble over het algemeen hetzelfde als voor shatter, budder of elk ander extract:

  • Begin met gedroogde en uitgeharde bloemen, of voor levende hars extracten, verse bloemen die snel bevroren zijn bij een extreem lage temperatuur direct na het oogsten
  • Meng het plantmateriaal met het oplosmiddel, zodat het oplosmiddel de cannabinoïden, terpenen en andere vitale chemicaliën kan extraheren.
  • Scheid het plantenmateriaal van de geëxtraheerde cannabinoïden en terpenen.
  • Hitte en/of druk toevoegen om het oplosmiddel te verdampen, zodat er een ruw cannabisconcentraat overblijft dat klaar is voor de uiteindelijke verwerking.

Deel 2: Wat het een uniek cannabisconcentraat maakt

Het zuiveringsproces is waar crumble afwijkt van andere wietconcentraten. Specifiek is crumble uniek in de extractwereld vanwege de lagere temperaturen die gebruikt worden in de laatste fasen van het extractieproces.

Zodra de bovenstaande stappen zijn voltooid, gieten de distilleerders het extract in een pan en plaatsen het in een vacuümoven om alle resterende oplosmiddelen te zuiveren – en om ervoor te zorgen dat alleen de marihuana-verbindingen in het eindproduct achterblijven.

Vergeleken met andere cannabisextracten en -concentraten wordt crumble gedurende langere tijd bij een lagere temperatuur gezuiverd. In de meeste gevallen wordt crumble gepurgeerd bij een temperatuur tussen de 40 en 60°C. Deze lage, langzame techniek droogt het extract uit, waardoor de droge, kruimelige eigenschappen van crumble ontstaan.

In een kleine variatie kloppen sommige producenten het oorspronkelijke extract op voordat ze het in de vacuümoven plaatsen. Dit geeft het eindproduct een luchtigere textuur.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed