Connect with us

De plant en zijn verbindingen

In vitro weefselkweek: het einde van cannabis stekken?

in vitro weefselkweek

Zoals elke landbouwgrondstof is cannabis onderworpen aan productie- en voortplantingstechnieken die zijn ontworpen om de opbrengst te maximaliseren en verliezen door besmetting met virussen of plagen te voorkomen. Als gevolg hiervan zal het binnenkort mogelijk zijn om af te zien van cannabis stekken en cannabis in het laboratorium te creëren en kweken uit cellen.

PUBLICITE

De voordelen van in vitro kweken

Weefselkweek is per definitie “het kweken van cellen uit levend weefsel in een kunstmatig medium”. Het komt overeen met een verzameling technieken die worden gebruikt in de biotechnologie om planten te kweken in een steriele omgeving en perfecte klonen te maken door micropropagatie. Weefselkweek wordt al gebruikt in de agrovoedingsindustrie om planten genetisch te wijzigen en homogene productie te verkrijgen – wat bijzonder nuttig zou kunnen zijn voor de cannabisindustrie, waar dezelfde “variëteiten” verschillende kenmerken hebben afhankelijk van waar ze groeien. Het komt overeen met de volgende technieken:

  • Kweek van meristemen: Allereerst worden meristemen uit de plant gehaald – dit zijn ongedifferentieerde cellen die aanwezig zijn in knoppen waaruit alle weefsels van de plant kunnen ontstaan. Het voordeel van meristemen is dat het virusvrije cellen zijn. Ze in vitro kweken in een gesteriliseerde omgeving produceert gezonde planten. Het is zelfs mogelijk om een besmette plant te zuiveren met behulp van dit proces.
  • In vitro vermeerdering of micropropagatie: Na het selecteren van meristemen kan het klonen worden gestart en kunnen hele planten worden geregenereerd die identiek zijn aan de oorspronkelijke plant. Micropropagatie maakt het mogelijk om identieke, gezonde planten te krijgen, een groot voordeel voor het op de markt brengen van een variëteit.
  • Immature embryo culture:De immature embryo culture techniek versnelt de conventionele zaadrijpingsprocedure (ongeveer 2 maanden). De embryo’s worden enkele dagen na de bevruchting geoogst in plaats van wanneer het zaad rijp is. Hierdoor kan de natuurlijke cyclus genegeerd worden en kunnen er meerdere generaties per jaar geproduceerd worden.
  • Interspecifieke embryoredding: Deze techniek maakt het mogelijk om agronomische eigenschappen over te dragen tussen verschillende soorten of tussen wilde en gekweekte soorten. Op deze manier is het mogelijk om de meest interessante eigenschappen van verschillende rassen te selecteren en samen te voegen tot één ras.
  • Haplo-diploïdisatie: Deze techniek maakt het mogelijk om zuivere lijnen te verkrijgen, d.w.z. “om de gunstige genetische combinaties die door selectie zijn verkregen te stabiliseren”. Hierbij worden de chromosomen van de twee gekruiste soorten gehomogeniseerd. Normaal gesproken vereist dit proces talrijke zelfbevruchtingen, maar dankzij haplo-diploïdisatie is het mogelijk om pure lijnen te verkrijgen in een paar maanden in plaats van 8 tot 10 jaar met de traditionele methode.

De toekomst van fokken

Al deze processen kunnen nuttig blijken voor de veredelingsindustrie, die nieuwe cannabisvariëteiten wil creëren door verschillende genetica te kruisen. Met in vitro kweken is er slechts één of twee jaar nodig om een nieuwe variëteit te vermenigvuldigen en op de markt te brengen, vergeleken met tien tot vijftien jaar in het veld of de kas. Het biedt ook duidelijke voordelen voor de industrie, omdat het zorgt voor een gezond (niet besmet) en stabiel (geen verandering in eigenschappen) product.

Zal in vitro kweken het stekken vervangen bij de productie van cannabis op commerciële schaal? Het is mogelijk, want in plaats van een kamer vol moederplanten waar je stekken van moet nemen, kun je al je genetica op een plank bewaren en op aanvraag een plant namaken uit fragmenten. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid tijd, ruimte en energie, maar vereist gespecialiseerde wetenschappelijke kennis en middelen: je hebt een laboratorium nodig, een gecontroleerde omgeving met schone lucht, een kamer en gesteriliseerde instrumenten om besmetting te voorkomen. In ieder geval is weefselkweek veelbelovend voor telers die betrokken zijn bij genetisch onderzoek, omdat het mogelijk maakt om in recordtijd nieuwe variëteiten te creëren.

Darkest Shade of Grey Labs (DSG Labs) kwam op het idee om in vitro kweektechnieken voor cannabis te ontwikkelen en heeft sindsdien een wetenschappelijk platform ontwikkeld voor genetisch behoud, identificatie en uitroeiing van pathogenen, genetische sequentiebepaling en microvermeerdering van cannabis in weefselkweek. Krachtige hulpmiddelen voor het kweken. Volgens Chris van DSG Labs: “Weefselkweek heeft een veelheid aan interessante toepassingen voor cannabis”. “Ik twijfel er niet aan dat deze methoden de komende jaren door veel telers over de hele wereld zullen worden toegepast”, voegt hij eraan toe in een interview met High Times.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed