Connect with us

Cannabis en je lichaam

Waarom is een overdosis cannabis onmogelijk?

overdosis

Overmatig gebruik van cannabis is niet aan te raden en kan je een harde tijd geven (of een beetje meer) maar het kan je nooit doden zoals alcohol en opioïden dat kunnen.

PUBLICITE

Verschillende hersengebieden betrokken

Als het om opioïden gaat, legt K.T.S Pattinson, hoogleraar anesthesiologie aan de Universiteit van Oxford, uit dat “ademhalingsdepressie doodsoorzaak nummer één is”. Tijdens een overdosis opioïden, valt het slachtoffer in de meeste gevallen bewusteloos en verliezen hun verdoofde hersenen de controle over de ademhaling. Het signaal dat verantwoordelijk is voor de ademhaling in de hersenen bevindt zich in het pre-Bötzinger complex, dat niet goed functioneert onder invloed van opioïden, waardoor de ademhaling traag en onregelmatig is. Deze depressie wordt niet opgemerkt omdat de sensatie van intens genot alomtegenwoordig is en de pijn verdwijnt. Bij overdosering stopt de ademhaling volledig en het gebrek aan zuurstof zorgt ervoor dat vitale functies stoppen.

Opioïde receptoren zijn talrijk en bevinden zich overal in de hersenen voornamelijk in gebieden die cruciaal zijn om te overleven, zoals het gebied dat de ademhaling regelt, maar ook het gebied dat de bloedstroom regelt . Overmatig gebruik van opioïden kan het mechanisme dat de bloedsomloop reguleert onderdrukken. De veranderde bloeddruk zorgt er dan voor dat het hart, dat onvoldoende toevoer krijgt om zijn functie uit te voeren, stopt.

Alcohol werkt in op dezelfde delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling en de bloeddruk, die het verdooft, waardoor het signaal wordt verhinderd dat essentieel is voor hun functie. Gelukkig heeft het lichaam mechanismen om alcohol af te voeren en het organisme te reinigen, maar als er te veel een beroep wordt gedaan op deze mechanismen en de alcoholconsumptie te hoog is, wordt het overrompelde lichaam vergiftigd, wat vaak fataal is.

Cannabis niet dodelijk maar ook niet onschadelijk

Cannabis daarentegen werkt niet in op dezelfde gebieden van de hersenen. Het heeft geen invloed op de ademhaling of bloedsomloop. Cannabinoïde receptoren zijn geconcentreerd in de basale ganglia, hippocampus en cerebellum, die cognitie en beweging controleren. Ze bevinden zich eigenlijk door de hele hersenen, maar niet in grote aantallen om vitale functies te beïnvloeden. Daarom kan cannabis niet dodelijk zijn. De taak voor het onderzoek is nu om precies te ontdekken welk effect cannabis heeft op de hersengebieden die beïnvloed worden door een dichtheid aan cannabinoïde receptoren.

PUBLICITE

THC is bijvoorbeeld betrokken bij het pleziercircuit, waarbij het een afgifte van dopamine triggert, de neurotransmitter die zorgt voor het gevoel van plezier. Dit mechanisme ligt aan de basis van verslavingsproblemen en daarom is regelmatig cannabisgebruik niet onschuldig. Stoppen kan depressieve neigingen en prikkelbaarheid veroorzaken doordat de hersenen plotseling een dagelijkse stimulans wordt ontnomen.

Cannabisgebruik dat te vaak voorkomt kan ook bepaalde psychologische en cognitieve functies veranderen en gevaarlijk zijn. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om te rijden onder invloed van cannabis omdat het een vertraging van de reflexen en reactietijd veroorzaakt. Cannabis kan dus indirect de dood veroorzaken, vooral omdat het vaak in verband wordt gebracht met de consumptie van andere “verdovende middelen”.

Een team onderzoekers van het Neurocentrum Magendie van de Universiteit van Bordeaux heeft aangetoond dat THC de uitwisseling van informatie tussen neuronen vermindert door de synaptische activiteit te veranderen. Dit proces heeft vooral gevolgen voor het korte-termijngeheugen. Het werkt ook in op de prefrontale cortex, die betrokken is bij het nemen van beslissingen, het aanpassen van gedrag aan een situatie, aandacht, reactietijd, geheugen enzovoort. Het effect is daarom vooral sociaal, aangezien cannabis de productiviteit en het aanpassingsvermogen van een individu kan ondermijnen en kan leiden tot isolatie.

Hoewel cannabis geen directe dood kan veroorzaken, moet het vermogen van cannabis om de hersenen te veranderen niet onderschat worden. Over het algemeen zijn deze effecten niet langdurig, maar ze kunnen wel belemmerend zijn voor de zich ontwikkelende hersenen. Studies over dit onderwerp zijn aan de gang, parallel met de legalisatie in Noord-Amerika en de bezorgdheid die dit oproept over het gebruik onder jongeren.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed