Connect with us

De gemeenteraad van Barcelona pakt cannabisclubs aan

Gepubliceerd

on

Cannabisclubs in Barcelona in gevaar
Volg ons op Facebook

De gemeenteraad van Barcelona, onder leiding van Jaume Collboni, overweegt serieus om alle Cannabis Clubs te sluiten. Deze etablissementen, die de afgelopen tien jaar zijn opgebloeid, zijn de belangrijkste route naar cannabis in de stad geworden.

PUBLICITE

De recente verschuiving van de Raad van een vrij beschermende houding heeft een reeks inspecties uitgelokt en bezorgdheid veroorzaakt bij de beheerders van de clubs en activisten die lange tijd het unieke Cannabis Club-model van Barcelona hebben verdedigd.

Wettelijke onzekerheid en politieke verandering

De nieuwe vastberadenheid van het stadsbestuur om sociale cannabisclubs te sluiten, betekent een belangrijke verandering ten opzichte van het eerdere standpunt van tolerantie en verdediging van de regulering. Albert Batlle, derde loco-burgemeester en raadslid voor veiligheid, verklaarde onlangs dat de Raad van plan is om “een einde te maken” aan deze clubs en benadrukte de noodzaak van een zorgvuldige aanpak “met rechtszekerheid, met strengheid en zonder conflicten door haast”.

In 2021 vernietigde het Hooggerechtshof van Catalonië de verordening van de gemeenteraad uit 2016, waardoor deze etablissementen geen wettelijke basis meer hadden.

De recente inspectiecampagnes, verschillend van eerdere campagnes, zijn bedoeld om te controleren of cannabisgebruik actief wordt aangemoedigd in deze clubs. Clubbeheerders laten een verhoogde intensiteit zien tijdens deze inspecties, wat wijst op een mogelijk hardhandig optreden tegen cannabisgerelateerde activiteiten. De Raad houdt zich op de vlakte over de kwestie, maar zegt dat hij eraan werkt om “de legaliteit van deze etablissementen te waarborgen”.

PUBLICITE

tegenstrijdige perspectieven

De controverse rond Barcelona’s cannabis social clubs heeft verwarring en frustratie opgewekt bij activisten die het model lang verdedigd hebben als een manier om cannabisgebruik weg te leiden van de straat en zo de risico’s die ermee gepaard gaan te verminderen.

Het gebrek aan duidelijke regulering heeft er echter toe geleid dat een subgroep van gewetenloze etablissementen zijn gang kan gaan, waardoor de grenzen tussen legale clubs en clubs die illegale activiteiten faciliteren vervagen. Activisten betreuren het dat ze door de gemeenteraad ten onrechte op één lijn worden gesteld met drugsdealers en dringen aan op een genuanceerde regulering die onderscheid maakt tussen verantwoorde cannabisconsumptie en illegale handel.

Internationale erkenning

Terwijl Barcelona overweegt om Cannabis Social Clubs te sluiten, passen andere landen soortgelijke modellen toe. Duitsland bereidt zich voor op de opening van dergelijke locaties in april 2024, terwijl Tsjechië onlangs zijn ambities voor volledige legalisatie heeft ingetoomd ten gunste van de oprichting van Cannabis Social Clubs. Malta heeft ook de overstap gemaakt naar Clubs, terwijl er ook verschillende verenigingsmodellen bestaan in Zuid-Amerika.

In december hadden experts uit Barcelona een ontmoeting met de president van Malta om hun observaties te delen over de werking van deze ruimtes, wat de internationale interesse en erkenning van dit model benadrukte.

PUBLICITE

Ondanks de uitdagingen op het gebied van regelgeving in Barcelona, blijven de sociale cannabisclubs van de stad een bron van inspiratie voor landen die het complexe terrein van cannabislegalisatie en -regulering moeten navigeren. Afgelopen maart bezocht een internationale delegatie de clubs in Barcelona, waaronder parlementsleden uit verschillende Europese landen, ambtenaren uit de Verenigde Staten en vertegenwoordigers uit Zuid-Amerikaanse landen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed