Connect with us

Een tweede variëteit van genetisch gemodificeerde hennep die is goedgekeurd in de Verenigde Staten, Badger G

Gepubliceerd

on

GGO-hennep in de Verenigde Staten

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) heeft aangekondigd dat een genetisch gemodificeerde hennepvariëteit, gecreëerd door onderzoekers in Wisconsin, “veilig kan worden geteeld en gekweekt in de Verenigde Staten” en dat het “onwaarschijnlijk is dat deze een verhoogd risico op plagen met zich meebrengt in vergelijking met andere gewassen”.

PUBLICITE

De GMO hennepvariëteit, met de naam “Badger G“, produceert noch THC noch CBD, maar is ontworpen om hogere niveaus van cannabigerol (CBG) te hebben, de cannabinoïde voorloper van alle andere cannabinoïden in Cannabis.

Dit is ten minste het tweede type genetisch gemodificeerde hennep dat groen licht krijgt van de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) van het USDA, nadat een andere genetisch gemodificeerde hennepvariëteit, die lagere THC- en CBD-gehaltes produceert, in oktober werd goedgekeurd.

0 THC veiligheid voor boeren

Volgens de makers van Badger G zal het elimineren van THC boeren helpen voorkomen dat hun gewassen de federale 0,3% THC-limiet voor industriële hennep overschrijden.

“Ongeveer 25% van de hennepoogst in de VS wordt weggegooid vanwege THC/THCA-niveaus boven de drempel van 0,3% die is vastgesteld in de 2018 farm bill,” zeiden de onderzoekers in hun aanvraag voor goedkeuring van Badger G. “Onze nieuwe lijn zal boeren in staat stellen om volledig te voldoen aan deze regelgeving.”

PUBLICITE

De nieuwe variëteit zou ook de opbrengsten van CBG verhogen, een cannabinoïde waarvan vaak wordt aangenomen dat het de cumulatieve kwaliteiten van gecombineerde cannabinoïden bezit.

Studies hebben aangetoond dat inwendig gebruik CBG veelbelovend is als therapie voor aandoeningen zoals glaucoom, inflammatoire darmziekten en de ziekte van Huntington, en in sommige gevallen de groei van tumoren kan remmen.

Als uitwendig product werkt CBG op de CB1 en CB2 endocannabinoïde receptoren, waardoor ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxidantreacties ontstaan die het endocannabinoïde systeem helpen een gezonde huidfunctie te behouden. Het is zelfs toegevoegd aan de EU Cosmetic Ingredient Database (Cosing) door de Europese Commissie in 2021, een erkenning van het veiligheidsprofiel in gezondheids- en schoonheidsproducten.

Extensieve productie van CBG

CBG, dat voor het eerst werd ontdekt in de jaren 1960, is niet psychoactief, staat niet op internationale drugslijsten en wordt niet beschouwd als een gereguleerde stof. CBG wordt ook wel “de Rolls-Royce onder de cannabinoïden” genoemd vanwege de hoge productiekosten.

PUBLICITE

De relatief kleine hoeveelheid CBG in conventionele cannabisplanten betekent dat er duizenden kilo’s biomassa nodig zijn om zelfs maar kleine hoeveelheden van de verbinding te isoleren. Bepaalde hennepvariëteiten produceren CBG op natuurlijke en specifieke wijze.

Het verschil tussen veredeling en genetische vermenging

Hoewel het in beide gevallen gaat om het veranderen van de genetica van een organisme, zijn veredeling en het genetisch modificeren van een plant met behulp van technieken zoals genbewerking of genetische manipulatie verschillend.

Selectie, in het Engels breeding genoemd, vertrouwt alleen op natuurlijke methoden om de gewenste eigenschappen te produceren, bijvoorbeeld door hybridisatie of selectie van fenotypes, terwijl genetische modificatie rechtstreeks de genen van een organisme manipuleert met behulp van biotechnologie.

Rasselectie maakt simpelweg gebruik van de natuurlijke genetische diversiteit binnen een plantensoort. De kwekers kiezen ouderplanten met specifieke gunstige eigenschappen en kruisbestuiven deze gedurende meerdere generaties. Door systematisch nakomelingen met de meest gewenste eigenschappen te kiezen, kunnen conventionele veredelingsprogramma’s geleidelijk nuttige genen concentreren en ongunstige genen elimineren. Deze methode is echter beperkt tot de genetische variatie die al aanwezig is in de genenpool van de soort.

Hybridisatie daarentegen maakt het mogelijk om de sterke eigenschappen van verschillende variëteiten in één enkele variëteit te combineren en vereist ook traditionele selectie om de meest opvallende individuen te behouden.

Genetische modificatie daarentegen stelt plantenveredelaars in staat om specifieke genen van compleet verschillende organismen toe te voegen, te verwijderen of direct te wijzigen – mogelijkheden die veel verder gaan dan wat selectieve voortplanting via natuurlijke processen kan bereiken. Veelgebruikte genetische modificatietechnieken zijn onder andere het invoegen van een bacteriegen om insectenresistentie te geven, het verwijderen van genen om bepaalde paden uit te schakelen of het gebruik van genbewerkingstools zoals CRISPR om genomische sequenties nauwkeurig te wijzigen.

Deze toegenomen macht brengt ook extra risico’s met zich mee. Critici van genetisch gemodificeerde gewassen maken zich zorgen over de mogelijk onbedoelde gevolgen van het onvoorspelbaar modificeren van de genen van een organisme. De combinatie van genen van zeer verschillende soorten op manieren die van nature niet zouden voorkomen, roept ook ethische discussies op. Sommigen maken zich zorgen over mogelijke gevolgen voor de gezondheid of het milieu die we misschien nog niet begrijpen.

Voorstanders van gentechnologie stellen dat genetisch gemodificeerde gewassen uitgebreid getest zijn en dat er geen bewijs is dat commercieel goedgekeurde variëteiten schadelijk zijn. Ze beweren dat genetische manipulatie gewoon een uitbreiding is van de genetische aanpassingen die mensen al duizenden jaren doen door middel van fokken, maar dan met een veel grotere precisie.

Wat je standpunt ook is, de komst van gen-editing tools zoals CRISPR heeft genetische modificatie van planten veel gemakkelijker, sneller en goedkoper gemaakt dan de oude methoden van genetische manipulatie. Met de juiste kennis en apparatuur is het nu mogelijk om vrijwel elke genetische sequentie tussen organismen uit te schakelen, te bewerken of uit te wisselen, inclusief het introduceren van dierlijke of bacteriële genen in planten met extreme precisie.

Nu deze biotechnologieën steeds toegankelijker worden, zal genetische modificatie waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen in de landbouw, naast conventionele veredelingsprogramma’s. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is naar de langetermijneffecten, lijken GGO’s een standaardmethode te worden om de eigenschappen van gewassen te optimaliseren en plantenvariëteiten te ontwikkelen die moeilijk of onmogelijk te verkrijgen zijn door alleen veredeling.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed