Connect with us

Het roken van cannabis brengt niet dezelfde risico’s met zich mee als het roken van tabak, volgens een onderzoek

Gepubliceerd

on

Risico's van tabak en cannabis

De Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) heeft net een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat het roken van cannabis niet dezelfde risico’s met zich meebrengt als het roken van tabak.

PUBLICITE

Over een periode van vier jaar bestudeerden onderzoekers mensen die cannabis gebruiken, in het verleden hebben gebruikt of nooit hebben gebruikt. Vervolgens bepaalden ze hun risico op het ontwikkelen van chronische obstructieve longziekte (COPD).

Longitudinale gegevens gepubliceerd in het tijdschrift Chronic Obstructive Pulmonary Diseases toonden aan dat cannabisgebruik niet geassocieerd is met een verhoogd risico op chronische obstructieve longziekte (COPD), zelfs bij mensen met een klinisch verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte. De onderzoekers van de studie onderzochten de relatie tussen cannabisgebruik en de ontwikkeling van COPD in een cohort van personen van middelbare leeftijd en ouder die tabakssigaretten rookten of hadden gerookt. Ze ontdekten dat noch vroeger noch huidig cannabisgebruik geassocieerd was met tekenen van COPD-progressie of -ontwikkeling.

COPD is de naam van een groep longaandoeningen die ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Het treft vooral rokende volwassenen van middelbare leeftijd en ouder. Ademhalingsproblemen hebben de neiging om na verloop van tijd steeds erger te worden en kunnen normale activiteiten beperken, hoewel behandeling kan helpen om de ziekte onder controle te krijgen.

“In [dit] cohort van ≥20 pakjes-jaar tabakrokers met vastgestelde COPD of met een risico op het ontwikkelen van COPD, die gemiddeld meer dan vier jaar werden gevolgd, was een geschiedenis van huidig en/of vroeger cannabisgebruik, ongeacht de cumulatieve hoeveelheid tijdens het leven, niet geassocieerd met een significant nadelig effect op de progressie van COPD,” aldus de auteurs van het onderzoek. “Onder tabaksrokers in hetzelfde cohort die geen COPD hadden bij inschrijving, was gelijktijdig cannabis roken, inclusief zwaar cannabis roken, niet geassocieerd met een verhoogd risico op het later ontwikkelen van COPD.”

PUBLICITE

In een andere recente longitudinale studie, uitgevoerd door de Universiteit van Queensland in Australië, werd een cohort van 1.173 jonge volwassenen tussen 21 en 30 jaar, die cannabis, tabak, beide of geen van beide rookten, gevolgd gedurende een periode van negen jaar. De resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Respiratory Medicine, onthulden een verband tussen tabaksrokers en een verminderde luchtstroom. Mensen die uitsluitend sigaretten rookten of sigaretten en cannabis combineerden, vertoonden een verminderde luchtstroom. Cannabisgebruik verergerde deze vermindering echter niet. Zelfs na negen jaar gebruik leek blootstelling aan cannabisrook geen invloed te hebben op de longen of de ademhalingsfunctie van de onderzochte mensen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed