Connect with us

Tsjechische cannabishervorming: vooruitgang, prognoses en beleid

Gepubliceerd

on

Hervorming van cannabis in Tsjechië

In het afgelopen jaar is Tsjechië naar voren gekomen als Europa’s meest interessante vooruitzicht voor cannabishervorming en mogelijke commerciële legalisatie.

PUBLICITE

In de eerste van een reeks artikelen die een diepgaande blik werpen op de markt, met aandacht voor alles van progressieve hennepwetten tot toeleveringsketens en investeringspotentieel, kijkt Business of Cannabis naar het huidige politieke klimaat in het land.

Met een meerderheid aan publieke steun voor de voorgestelde wijzigingen in de regelgeving heeft Tsjechië een van de meest veelbelovende politieke landschappen in Europa als het gaat om cannabishervorming.

Hoewel er ongetwijfeld obstakels blijven op de weg naar legalisatie, zou Tsjechië een gemakkelijkere route moeten hebben dan andere Europese landen zoals Duitsland, die het gebrek aan een meerderheid in het Hogerhuis moeten overwinnen, evenals onvermijdelijke internationale weerstand.

De Tsjechische markt

In september 2022 kondigde de nationale drugscoördinator van het land en voormalig anticommunistisch activist Jindřich Vobořil aan dat hij van plan was omvattende cannabishervorming door te voeren tegen begin 2024.

PUBLICITE

De eerste versie van het wetsvoorstel werd ingediend door leden van de huidige rechtse regeringscoalitie van vijf partijen in Tsjechië, de Piratenpartij, en richtte zich niet alleen op schadebeperking, maar ook op de potentiële economische voordelen van regulering en belasting.

“Door belasting te heffen zullen we miljarden kronen per jaar binnenhalen, terwijl we onnodige uitgaven voor wetshandhaving vermijden. Bovendien, als we erin slagen om een gereguleerde markt te lanceren op hetzelfde moment als de Duitse markt, zal onze economie profiteren van aanzienlijke kansen op het gebied van export,” verklaarde een persbericht van de Piratenpartij in oktober 2022.

Sterker nog, als de Tsjechische regering erin slaagt om een commerciële cannabismarkt voor volwassenen op te zetten, zou de omvang van de markt per hoofd van de bevolking groter kunnen zijn dan die van Duitsland, als dat lukt.

Volgens het European Adult-Use Cannabis Report van Prohibition Partners zou de Tsjechische Republiek, met een bevolking van ongeveer 10,5 miljoen mensen, haar markt voor cannabis voor volwassenen kunnen zien oplopen tot 158,65 miljoen euro in 2027.

PUBLICITE

Als dezelfde markt voor volwassenengebruik zou worden gelanceerd in Duitsland, dat ongeveer acht keer zoveel inwoners heeft als Tsjechië, dan zou de markt daar in dezelfde periode naar verwachting €259 miljoen bereiken.

Vorig jaar ontdekte het Tsjechische nationale waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (NMC) dat ongeveer 800.000 mensen cannabis gebruikten in Tsjechië en dat bijna een derde van de volwassen bevolking van het land de drug op zijn minst had geprobeerd.

Dr. Tomas Ryska, directeur van Astrasana Czech s.r.o., een van de toonaangevende Tsjechische cannabisbedrijven, vertelde Business of Cannabis dat het cijfer waarschijnlijk veel hoger lag, omdat het onderzoek alleen rekening hield met mensen die cannabis voor medische doeleinden gebruiken.

Voortgang wetgeving

Sinds het wetsvoorstel in april groen licht kreeg, hebben deskundigenpanels de details uitgewerkt. Het wetsvoorstel voorziet in de toelating van cannabisteelt voor huishoudelijk en commercieel gebruik, de oprichting van Cannabis Social Clubs en de verkoop in winkels met vergunning voor mensen ouder dan 18 jaar. Tsjechische burgers mogen tot vijf gram cannabisbloemen per dag kopen, maar moeten zich wel inschrijven in een “register van speciale gebruikers”.

De heer Voboril legde begin dit jaar uit: “Klanten zullen slechts een beperkte hoeveelheid per maand kunnen kopen om te voorkomen dat ze hun eigen bedrijf runnen. Verkopers krijgen dan toegang tot het register via een specifieke code en kunnen de reeds gekochte hoeveelheid controleren”.

Verschillende regeringsdepartementen geven momenteel hun mening en commentaar over het wetsvoorstel voordat het wordt gepresenteerd en in stemming wordt gebracht.

De heer Vobořil heeft naar verluidt regelmatig contact gehad met de Europese Commissie, zijn Europese tegenhangers en de verschillende partijen in zijn coalitie.

Hoewel er geen definitief tijdschema is gegeven, gelooft de heer Ryska dat na de zomervakantie “het belangrijkste deel van het proces nu in de herfst zal plaatsvinden en dat er voor het einde van het jaar een definitief besluit moet worden genomen”.

Van de vijf politieke partijen die in 2021 een coalitie zullen vormen, zouden er vier de voorstellen van de heer Vobořil steunen.

De plannen worden ook gesteund door premier Petr Fiala, die een coalitie van vijf partijen leidt met 108 zetels en dus een meerderheid in het parlement met 200 zetels, en de nieuw gekozen president van het land, voormalig NAVO-generaal Petr Pavel, die de voorstellen publiekelijk heeft gesteund.

Afgelopen juli heeft Vobořil een ontmoeting gehad met de leiders van de christendemocraten (KDU-ČSL), de enige partij in de coalitie die tegen de voorstellen is, om uit te leggen dat het reguleren van cannabis de best mogelijke methode zou zijn om de jeugd van het land en de samenleving als geheel te beschermen.

Enkele weken geleden organiseerde de partij een rondetafelgesprek in de Kamer van Afgevaardigden met artsen, verslaafden en andere deskundigen, waarbij een aantal deelnemers hun bezorgdheid uitten over “het toevoegen van nog een verslavende stof aan de huidige portefeuille van legale drugs”.

Volgens de heer Ryska is dit echter slechts een deel van de langverwachte reactie van de andere kant, waar hij een paar weken eerder al voor gewaarschuwd was tijdens een aparte bijeenkomst op het regeringskantoor.

“Ik woonde een vergadering bij op het regeringskantoor en een van de dingen die daar werden gezegd, was dat we een negatieve campagne tegen deze geplande veranderingen konden verwachten. In feite gebeurt dat al. Je kunt regelmatig artikelen lezen tegen de ontwerpverordeningen,” zei hij.

Hij legde uit dat deze rondetafel alleen werd bijgewoond door artsen en deskundigen die zich al tegen de voorstellen hadden uitgesproken en dat dit een georkestreerd onderdeel van die negatieve campagne was.

Ondanks deze groeiende oppositie is het belangrijk op te merken dat de KDU-ČSL niet volledig tegen de voorstellen is. De partij is in het algemeen tot op zekere hoogte voorstander van zelfteelt en decriminalisering, maar is specifiek gekant tegen de uitrol van een commerciële markt.

Belangrijker is dat velen geloven dat de steun van KDU-ČSL niet eens nodig zal zijn om het wetsvoorstel erdoor te krijgen.

“De christendemocraten hebben zo’n zwakke voorkeur dat als de verkiezingen vandaag zouden worden gehouden, ze niet eens in het parlement zouden komen,” vervolgt Ryska.

Ze maken echter nog steeds deel uit van de coalitie, dus hun oppositie zou “het evenwicht in de regering kunnen verstoren als ze tegen zijn”.

Zelfs zonder hun steun zouden andere oppositiepartijen vrij moeten kunnen stemmen over de wetgeving, wat betekent dat de cijfers elders gevonden zouden kunnen worden.

Hoewel niets definitief is, suggereert de heer Ryska dat “het technisch mogelijk is dat de christendemocratische stem niet nodig zou zijn”.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed