Connect with us

Verkoop recreatieve cannabis in Canada stijgt naar meer dan C$ 5 miljard in 2023

Gepubliceerd

on

Cannabisverkoop in Canada in 2023

Volgens gegevens van de Canadese overheid over cannabisverkoop in Canada in 2023 heeft de sector een opmerkelijke stijging doorgemaakt, tot C$ 5,07 miljard (€3,5 miljard) in de detailhandel voor cannabis voor volwassen gebruik, een stijging van 12,2% ten opzichte van het voorgaande jaar.

PUBLICITE

Marktrijping en vertragende groei

Naarmate de Canadese cannabismarkt volwassener wordt, vertraagt de groei op natuurlijke wijze. Dit weerspiegelt een periode van stabilisatie na de aanvankelijke stijging na de legalisering van cannabis voor volwassenen in 2018. Brad Poulos, professor in ondernemerschap aan de Metropolitan Toronto University, merkt op van MJBiz dat “de overgrote meerderheid van de groei in de legale cannabisverkoop afkomstig is van consumenten die overstappen van de illegale markt”.

Ondanks de groei in de legale cannabisverkoop heeft de illegale markt nog steeds een aanzienlijk aandeel, door de heer Poulos geschat op ongeveer 40%. Andere projecties schatten het meer op 30%. De heer Poulos gelooft dat het verkleinen van de kloof tussen de legale en illegale markt vooral te danken is aan de uitbreiding van productformaten en een betere toegang tot legale winkels.

Productvoorkeuren en prijstrends

De voorkeuren van cannabisconsumenten zijn geëvolueerd en er zijn opmerkelijke veranderingen te zien in productcategorieën. Vooral voorgerolde joints, hebben een uitzonderlijke groei doorgemaakt en nemen in 2023 31,4% van de totale verkoop voor hun rekening, bijna net zoveel als gedroogde cannabisbloemen.

Hoewel de cannabisprijzen in de meeste categorieën zijn gedaald, is het tempo van de prijsdaling afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Deze trend duidt op enige stabilisatie van de cannabismarkt, waarbij de prijzen van pre-roll stabiel blijven door de sterke vraag.

PUBLICITE

Maandelijkse verkoopgegevens onthullen fluctuaties in consumentengedrag en marktdynamiek. Ondanks een algemene daling van de verkoop in december, kende de maandelijkse verkoop een opleving en bereikte C$441,2 miljoen, een stijging van 3,6% op jaarbasis. Ontario was de belangrijkste motor achter deze groei, met een opmerkelijke omzetstijging van 19,3% in december.

Aanhoudende uitdagingen voor de industrie

Ondanks de algehele groei blijft de Canadese cannabisindustrie te kampen hebben met aanzienlijke uitdagingen. Hoge accijnzen en de voortdurende aanwezigheid van de illegale markt zijn allemaal obstakels voor de groei en levensvatbaarheid van de legale markt. Bovendien verwacht de sector een wettelijke herziening van de legalisatie, met onzekere resultaten voor producenten en detailhandelaars.

Vooruitkijkend voorspellen experts uit de sector continue groei in de verkoop van cannabis in Canada, zij het in een gematigder tempo. Poulos schat een potentiële groei van 10% in 2024, voornamelijk gedreven door de voortdurende overgang van consumenten van de illegale markt en de uitbreiding van legale cannabiswinkels in ondersteunde regio’s zoals Quebec.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed