Connect with us

Zuri Can: Zwitserland publiceert eerste gegevens van proefprogramma legale cannabis

Gepubliceerd

on

Eerste gegevens over legale cannabis Züri Can
Volg ons op Facebook

Begin maart publiceerden de Zwitserse autoriteiten de eerste gegevens van het Züri Can pilotonderzoek dat werd uitgevoerd in Zürich, dat een eerste overzicht biedt van de vraag naar legale cannabis in het land en van de consumptietrends en sociale dynamiek.

PUBLICITE

De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid te bepalen van de beschikbaarheid van cannabis voor volwassenen in Zwitserland.

Demografische gegevens en consumptietrends

Het Züri Can pilotonderzoek, dat in maart 2023 van start ging, heeft een grote respons gekregen, met 1.928 geregistreerde deelnemers op een potentieel van 2.100 deelnemers. De demografische kenmerken van de deelnemers weerspiegelen de algemene trends die zijn waargenomen in de nationale cannabisconsumptie, met een opvallend overwicht van mannen, die 80,5% van de deelnemers uitmaken. Philipp Hagenbach, COO van Cannavigia, het bedrijf dat de pilot-trackingsoftware levert, wees erop dat deze trend overeenkomt met eerdere onderzoeken die een hogere prevalentie van mannelijke cannabisgebruikers in Zwitserland aangaven.

De studie onthult ook interessante informatie over de consumptiegewoonten, waaruit blijkt dat een grote meerderheid van de deelnemers vier keer of vaker per week cannabis gebruikt. Daarnaast vertoonde ongeveer een kwart van de deelnemers tekenen van stoornissen in het gebruik van cannabis, wat het belang benadrukt van gereguleerde distributiekanalen om potentiële schade te beperken.

“Deelname aan het onderzoek lijkt vooral interessant te zijn voor mensen die vaak gebruiken,” zeggen de onderzoekers. “Mensen die slechts een paar keer per maand cannabis gebruiken, nemen echter ook deel aan het onderzoek. Dit stelt ons in staat om mensen met verschillende consumptiegewoonten te vergelijken in onze studie”.

PUBLICITE

De implementatie van een zelfreguleringsprogramma, gecombineerd met gericht advies en preventiestrategieën, lijkt veelbelovend voor het bevorderen van consumptiepatronen met een lager risico onder mensen met problematische gebruikstendensen.

“Gereguleerde cannabisdistributie kan een kader creëren dat cannabisgebruik met een lager risico bevordert. In het bijzonder hebben cannabisgebruikers met problematisch gebruik gemakkelijker toegang tot counseling en behandelingsdiensten,” merken de auteurs op. “Het verkooppersoneel op de referentiepunten is speciaal getraind in advies en preventie, zodat het mogelijk is om individueel, gericht advies te geven. Omdat deelnemers aan het onderzoek hun cannabis altijd bij dezelfde bron kopen, kan er na verloop van tijd een nauwere vertrouwensrelatie ontstaan, waardoor ook problematische ontwikkelingen kunnen worden geïdentificeerd en besproken.”

Producttrends en marktdynamiek

De evolutie van het productaanbod onder het Züri Can programma benadrukt de dynamische aard van de legale cannabismarkt. Aanvankelijk bestond het programma uit vijf verschillende cannabisproducten, bloem- en hasjvarianten met verschillende THC/CBD-niveaus, maar in december 2023 werd het uitgebreid tot in totaal negen producten. Deze uitbreiding, zoals Cannavigia’s Head of Marketing Tobias Viegener uitlegt, weerspiegelt de sterke vraag naar gereguleerde cannabis in een gevarieerd aanbod van producten.

Met ongeveer 16.500 verkooptransacties en 140 kg cannabis gedistribueerd als onderdeel van het pilotproject, getuigen deze eerste resultaten van de effectiviteit van het distributiesysteem en de acceptatie van gereguleerde cannabis door de deelnemers.

PUBLICITE

Naast het onderzoeken van consumptietrends proberen de proefinitiatieven ook inzicht te krijgen in de sociale en economische gevolgen van legale cannabis. Het aankomende onderzoek in het kanton Zürich, uitgevoerd door het KOF Swiss Economic Institute en de Universiteit van Zürich, kijkt naar de verschillende effecten van het legaliseren van cannabis. Van gezondheidsresultaten tot openbaar onderwijs en economische stimulering, deze uitgebreide evaluatie probeert de complexe wisselwerking tussen legale cannabis en maatschappelijke dynamiek te ontrafelen.

Nu het Federale Bureau voor Volksgezondheid zich heeft gecommitteerd aan “het begrijpen van de algemene effecten van het reguleren van de verkoop van cannabis”, zijn er proefprojecten voor volwassenen aan de gang of gepland in een aantal grote steden, wat suggereert dat er in de toekomst nog meer proefprojecten kunnen worden gestart, aldus Hagenbach.

“Hoewel specifieke plannen voor verdere pilots zullen afhangen van de resultaten en lessen die worden getrokken uit de huidige onderzoeken, wijzen de positieve vooruitgang en waardevolle kennis die tot nu toe zijn opgedaan op een solide basis voor toekomstige onderzoeksinitiatieven,” voegt hij eraan toe.

“Hoewel er interesse en intentie is om verdere proefprojecten uit te voeren, is het belangrijkste doel van het Federaal Bureau Volksgezondheid (FOPH) om ervoor te zorgen dat het proefschrift aanvullende informatie geeft over de structuur van de markt.”

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed