Connect with us

Woordenlijst cannabis

Bang

Een waterpijp die meestal wordt gebruikt om cannabis te roken. De bol is het deel van de waterpijp waar de cannabisbloemen in zitten en verwarmd worden. De rook wordt door het water gefilterd via de steel, een cilindervormig stuk glas met gaatjes dat de ketel met de waterpijp verbindt. De rook gaat door de hals omhoog naar het mondstuk waar gebruikers inhaleren.

PUBLICITE

Wat is een waterpijp?
Het woord bang is afgeleid van het Thaise woord baung (บ้อง), dat verwijst naar een houten cilinder of pijp gesneden uit bamboe en gebruikt om te roken. Of het nu gefabriceerd of zelfgemaakt is, het apparaat zoals wij het kennen blijft in essentie trouw aan deze definitie van de waterpijp. De centrale vorm – de cilindrische hals – weerspiegelt de stevige cilinder van een bamboestam.

De hals, container of buis van de waterpijp is verbonden met de basis waar het water zich bevindt. Waterpijpen worden vaak op maat gemaakt of zelfgemaakt, en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, maten en aanpassingen, zoals nekklemmen of zwaartekrachtkamers. Sommige waterpijpen bestaan uit een eenvoudige rechte buis die verbonden is met het mondstuk. Andere hebben een brede basis (meestal in de vorm van een beker of bol) die op de buis wordt aangesloten.

De enige andere essentiële onderdelen van een bong zijn de kom en de steel. Hoewel de meeste professioneel gemaakte waterpijpen van glas zijn, kunnen zelfgemaakte waterpijpen worden gemaakt van elke lucht- en waterdichte houder door een steel, kom en carburateur toe te voegen.

Waarvoor dient een waterpijp

?

PUBLICITE

Voordelen van waterpijpen

Een belangrijke reden voor de populariteit van de waterpijp is het gebruiksgemak. De beste waterpijpen bieden de eenvoud en directheid van een droge bloempijp, terwijl ze een zachtere hit geven door droge, harde rook te elimineren via waterfiltratie. Waterpijpen leveren bijzonder frisse hits als er ijs aan het water wordt toegevoegd.

Sommige waterpijpen hebben een ijsknijper die de cannabisrook helpt afkoelen, wat resulteert in een zachtere smaak.

Het is over het algemeen makkelijker om te leren hoe je een waterpijp gebruikt dan andere populaire rookapparaten. Waterpijpen vereisen minder voorbereidend werk dan een joint en bieden over het algemeen een sterkere hit dan een verdamper met droge bloemen. Kleine kommen zorgen altijd voor een frisse hit en, in tegenstelling tot een joint, gaan ze niet slecht smaken door teeropbouw.

filteren waterpijpen de rook?
Onderzoek naar tabak en cannabis heeft aangetoond dat waterpijpen kankerverwekkende stoffen en andere giftige stoffen die ontstaan bij het verbranden van cannabis kunnen uitfilteren, vooral als ze zijn uitgerust met een diffuser of percolator. Het is aangetoond dat het passeren van cannabis- of tabaksrook door water de aanwezigheid van de cytotoxinen acroleïne en acetaldehyde elimineert. Deze cytotoxinen zijn aanwezig in zowel cannabis als tabak en zijn schadelijk voor de belangrijkste afweercellen van de longen.

PUBLICITE

Nadelen van waterpijpen

Het belangrijkste doel van een waterpijp is het koelen en filteren van de rook door middel van waterfiltratie. Hoewel dit zorgt voor een zachtere rook, kan het ook een deel van de THC en andere psychoactieve stoffen uitfilteren. Waterpijpen filteren zelfs meer cannabinoïden dan teer. En het uitfilteren van cannabinoïden betekent dat de gebruiker meer moet roken om het gewenste effect te krijgen.

De meeste van de beste bangs vereisen ook hogere initiële kosten dan een blunt of joint. Als je weet hoe je hem moet gebruiken, kan een goed gemaakte en goed onderhouden waterpijp een leven lang meegaan, maar hij kan je ook veel geld kosten. De prijs van waterpijpen kan variëren van €10 tot duizenden euro’s voor een handgemaakt stuk.

En hoewel bangs minder voorbereidingswerk vereisen dan een pakking, vereisen ze veel meer onderhoud en verzorging. Als je het water niet regelmatig ververst, kan het steeds moeilijker worden om een waterpijp schoon te maken. Nieuwe waterpijpgebruikers moeten zich er ook van bewust zijn dat waterpijpwater een vieze geur heeft. De geur van waterpijpwater is niet per se een nadeel dat de werking ervan beïnvloedt, maar de geur is over het algemeen onaangenaam voor cannabisgebruikers.

Geschiedenis van de knal

De exacte oorsprong en evolutie van de waterpijp blijft enigszins duister. Aangezien cannabis oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt, namen archeologen aan dat de waterpijp dit punt van oorsprong deelde en afstamde van de waterpijp. Archeologische vondsten die in de loop van tientallen jaren zijn gedaan, suggereren echter dat de waterpijp oorspronkelijk uit Afrika komt.

Archeoloog J.C. Dombrowski groef in 1971 de oudst bekende waterpijpen op in Ethiopië en dateerde ze tussen 1100 en 1400 voor Christus. In 1924 merkte Arthur Dunhill in een studie over Afrikaanse waterpijpen op dat de afwezigheid van rookgerei in Europa een duidelijke aanwijzing is voor de herkomst. Volgens Dunhill creëerden de San in Zuid-Afrika een buisvormige pijp met een ketel aan de bovenkant en een ronde waterkamer aan de onderkant, verbonden door een gebogen buis. Dunhill’s theorie dat dit de geboorte is van de waterpijp concurreert relatief met Dombrowski’s bevindingen, maar beide leveren verder bewijs voor de Afrikaanse oorsprong van de waterpijp.

Lange tijd werd gedacht dat Afrikaanse pijpen uitsluitend voor het roken van tabak werden gebruikt, wat ook bijdroeg aan het dominante Aziatische oorsprongsverhaal. Maar sporen van cannabisresten laten zien dat Dombrowski’s vroege Afrikaanse waterpijpen inderdaad werden gebruikt om cannabis te roken. Verschillende theorieën over de oorsprong van de waterpijp, en hoe deze zich over de wereld verspreidde, blijven elkaar beconcurreren, dus een vaste plaats en datum voor de eerste waterpijp blijft duister. Het meest recente en plausibele onderzoek suggereert echter dat deze vroege Afrikaanse waterpijpen de eerste ter wereld waren.

Waterpijpen zijn misschien niet ontstaan in Centraal-Azië, maar ze wonnen zeker aan populariteit in China in de zestiende eeuw, aan het einde van de Ming-dynastie. Populaire theorieën suggereren dat deze waterpijpen zich langs de zijderoute verspreidden naar Europa, het Midden-Oosten en Oost-Azië. Toen cannabis over de hele wereld aan populariteit won, deden waterpijpen en andere rookaccessoires dat ook. De tijd bepaalde de evolutie van de waterpijp, omdat fabrikanten begonnen te experimenteren met verschillende materialen, vormen en maten.

De renaissance van de waterpijp

De glasindustrie bloeide in de 19e eeuw in de Verenigde Staten, wat leidde tot de 20e-eeuwse waterpijphausse van de jaren 1960 en 1970. Bob Snodgrass, die de peetvader van de waterpijp-renaissance wordt genoemd, ontwierp glazen waterpijpen in de hele VS terwijl hij toerde met de Grateful Dead.

Snodgrass vestigde zich uiteindelijk in Eugene, Oregon, en begon les te geven in het ambachtelijk maken van waterpijpen. Hij ontdekte ook het ‘roken’, waarbij goud en zilver worden gebruikt om borosilicaatglas te kleuren. Vanaf dat moment nam het aantal studenten toe, terwijl in de jaren negentig in elke grote stad in de Verenigde Staten pijpenkopwinkels begonnen te groeien.

Tegenwoordig worden de beste waterpijpen voor meer gebruikt dan alleen roken. In de traditie van Snodgrass hebben glasblazers een kunstvorm gecreëerd rond het maken van waterpijpen. Dankzij de vindingrijkheid van de cannabisgemeenschap zijn waterpijpen nu zeer functionele, interactieve kunstwerken.

Zijn waterpijpen illegaal?
Nee.

Hoe gebruik je een waterpijp

?
Het uitproberen van een nieuwe of onbekende manier van roken kan overweldigend en verwarrend zijn voor nieuwe gebruikers. Waterpijpen mogen dan makkelijk te gebruiken zijn, toch kunnen nieuwkomers ze intimiderend vinden. Als je niet weet hoe je een waterpijp moet gebruiken, of als je je zorgen maakt over hoe je voor het eerst met een waterpijp rookt, volg dan deze stappen totdat je genoeg oefening hebt om je routine te perfectioneren:

 • Vul de waterpijp met water. Giet het direct in het mondstuk. Als de waterpijp gevuld is, mag de downstem niet meer dan een centimeter onder water staan in de waterpijp. Als je water toevoegt, loop je het risico vloeistof in te ademen terwijl je probeert te roken. Bereid je cannabis voor. Vermaal je cannabis en vul de kom losjes. Zorg ervoor dat er ruimte is voor lucht. Houd de waterpijp in je niet-dominante hand en de aansteker in je dominante hand.
 • Neem een paar keer diep adem om zuurstof te laten circuleren, zodat je gemakkelijker een grote hoeveelheid waterpijprook kunt inhaleren.
 • Sluit ten slotte je mond over het mondstuk. Zorg voor een goede afsluiting door je lippen volledig aan de binnenkant van het mondstuk te plaatsen.
 • Steek de bowl aan
 • Licht de kom aan. Steek je aansteker aan, kantel hem boven de kom en inhaleer langzaam om de rook in de buis te krijgen. Zodra je genoeg rook in de buis hebt getrokken, haal je de kom van het mondstuk en inhaleer je de rook. Houd de rook twee of drie seconden vast en adem dan uit.

Waarom slaan waterpijpen harder aan?
Door de grote kamer en het waterfiltersysteem van een waterpijp krijg je een grotere hit van frissere rook in grotere hoeveelheden dan met een pijp of joint. In het begin kan het moeilijk zijn om te weten hoe je een waterpijp moet gebruiken zonder te veel te inhaleren en te hoesten. Het beste is om te beginnen met langzaam en voorzichtig trekken, en dan je inhalatie aan te passen als je het proces onder de knie hebt.

Hoofdbestanddelen

De vorm van een waterpijp volgt zijn functie. Een minimale set eenvoudige, functionele en essentiële onderdelen maakt de waterpijp direct herkenbaar, ongeacht de ornamentele details, minimaal of uitgebreid.

De essentiële onderdelen van bijna alle waterpijpen zijn als volgt:

De buis: Ook bekend als de container of het mondstuk, de buis is de cilinder die rook en lucht naar de mond van de gebruiker leidt. Er zijn over het algemeen drie verschillende soorten buizen: recht, schuin en op maat gemaakt.

De basis: De kamer die gevuld wordt met water. De basis is het onderste deel van de waterpijp en meestal het grootste en breedste. Waterpijpen worden vaak gecategoriseerd op basis van hun type basis; meestal een rechte, bekervormige of ronde basis. De rechte waterpijp is het klassieke ontwerp, dat bestaat uit een enkele cilinder als hoofdonderdeel. Beker waterpijpen hebben een conische of snavelvormige basis. Ronde bodems hebben een bolvormige basis en een platte bodem. Afgezien van mogelijke veranderingen in de luchtstroom, is er niet veel verschil tussen de rookmechanismen van de drie soorten.

Downstem: Een gerelateerd stuk glas dat door de basis in het water wordt gestoken. Dit is het deel dat de filtratie in gang zet. De twee populairste typen downstem zijn de klassieke downstem en de diffuse downstem. Een klassieke pijp is een solide cilinder, terwijl een diffuse pijp extra gaten of gleuven heeft die de rook verspreiden en afkoelen terwijl ze voor een zachtere trek zorgen. De onderpijp kan net als de ketel mannelijk of vrouwelijk zijn. Als de steel mannelijk is, wordt de ketel als vrouwelijk beschouwd en andersom.

De bowl: De bowl is de steun voor het gras op de downstem. Kommen zijn er meestal in drie maten: 10 mm (klein), 14 mm (middelgroot), 19 mm (groot). De neergaande stelen zijn er ook in deze maten. Voor mannelijke koppen komt de maat overeen met de buitenomtrek van het uiteinde van de fitting. Voor vrouwen is het de binnenomtrek.

Gevorderde modellen en steelloze bongs

De cultuur van het op maat maken van waterpijpen heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende geavanceerde waterpijpmodellen. Een gravity bong heeft een glazen percolator aan de basis van de bong waar de rook door de meerdere armen wordt verspreid. Meer-kamer waterpijpen bieden meer kamers, meestal in de buis of de basis, om de rook te filteren en te koelen. Staafloze waterpijpen zijn direct verbonden met de basis, meestal in een hoek van 90 graden, waardoor de verspreiding wordt verbeterd en de hele waterpijp een strak, vloeiend geheel wordt.

Accessoires

De meeste waterpijp accessoires zijn geavanceerde filtratie-ontwerpen die iemands rookervaring kunnen verbeteren en de algehele functie van een waterpijp kunnen verbeteren.

Percolator: een diffuser die de rook verzacht en afkoelt, meestal in de pijp. De meest voorkomende soorten percolators zijn:

Honingraat: een schijf gevuld met kleine gaatjes die de bubbels afbreekt. Turbine: uitgesneden schijven die langs de buis lopen en voor diffusie zorgen met een vortexeffect.Gesinterde schijven: een glazen schijf die een optimale diffusie mogelijk maakt dankzij het poreuze oppervlak. Schacht: bestaat meestal uit meerdere diffusiearmen in de vorm van een aflopende staaf met gleuven aan het uiteinde. Carb: een gat dat zich meestal tussen de hals en de basis van de bong bevindt en gebruikt wordt om de lucht- en rookinlaat te regelen. Rokers plaatsen hun duim over het carb gat terwijl ze het kruid aansteken, en halen dan hun duim weg om alle rook te laten ontsnappen en de lucht de hals van de bong te laten vullen. Niet alle waterpijpen hebben een ingebouwde carburateur, maar de meeste pijpen wel.

Rubberen pakking: Een rond stuk rubber dat in het gat rust waar de downrod door de bong gaat. Sommige waterpijpen hebben geen rubberen pakking, maar een glazen steun die aan de opening is bevestigd waar de dalende steel doorheen gaat. Over het algemeen worden de twee delen van een glas-op-glas verbinding gezandstraald om het makkelijker te maken de twee delen van elkaar te scheiden.

Ice clamp: Een reeks glazen inkepingen, meestal drie, die groot genoeg zijn om het ijs in de hals van de bong te houden zonder de rook te verstoren of te blokkeren.

Splash guard: Een koepel die water tegenhoudt en de rook doorlaat.

Materialen

Zelfs de beste vuurpijlen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Voor liefhebbers van kunst is een glazen waterpijp de beste keuze. Glasblazen is al tientallen jaren een beproefde methode om rookaccessoires te maken. Als je op zoek bent naar iets duurzamers – we hebben allemaal wel een vriend die alles laat vallen – probeer dan eens plastic of siliconen. Welk materiaal je kiest hangt meer af van het beoogde gebruik dan van de kwaliteit van het materiaal zelf.

Glas

Glazen waterpijpen zijn onbetwistbaar het populairst en staan hoog aangeschreven vanwege de manier waarop ze de smaak en zuiverheid van cannabisrook behouden. De transparantie van glas geeft gebruikers ook een beter idee van waar en wanneer hun waterpijp schoongemaakt moet worden. Glazen waterpijpen zijn over het algemeen het duurst. Ze zijn ook breekbaar en daarom moeilijker te vervoeren.

Bamboe of hout

Bamboe of houten waterpijpen zijn uitzonderlijk robuust en veel goedkoper dan glazen waterpijpen. Als je ze goed onderhoudt en verzorgt, kunnen ze een leven lang meegaan. Helaas zijn ze ook moeilijk schoon te maken.

Kunststof

Kunststof pony’s zijn de goedkoopste pony’s op de markt. En ze gaan ontzettend lang mee voor een relatief kleine investering. Je kunt ze ook makkelijk doorgeven aan vrienden.

Siliconen

Siliconen haarspelden hebben de laatste jaren veel terrein gewonnen. Ze zijn veel duurzamer dan glazen pony’s en ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Een van de nadelen van een siliconen waterpijp is echter de lichte plastic smaak die je onvermijdelijk krijgt bij de meeste hits.

keramisch

Waterpijpen van keramiek zijn breekbaar, net als glas, en over het algemeen zwaar. Ze zijn ook goedkoop, waardoor ze minder breekbaar zijn, en perfect voor het weergeven van creatieve ontwerpen. Ze zijn veel gemakkelijker te vervangen dan glazen bongs.

Hoe maak je een waterpijp schoon en hoe onderhoud je hem

?

Waarom worden waterpijpen vies

?
Om te weten hoe je een waterpijp moet gebruiken, moet je weten hoe je hem schoonmaakt. Door je bong schoon te houden, blijft hij er niet alleen goed uitzien, maar krijg je ook een helderdere, zuiverdere smaak als je rookt. Als je hem niet regelmatig en goed schoonmaakt, kan het water in de waterpijp as ophopen dat door de kom wordt gezogen, evenals bacteriën en hars in de basis en buis.

De makkelijkste manier om je waterpijp schoon te maken na een zware rooksessie is met een combinatie van alcohol en zout. Winkeliers hebben vaak schoonmaakmiddelen op voorraad die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op cannabis accessoires.

Verwijder indien mogelijk de kom en steel, voeg alcohol toe (90% isopropyl alcohol of wrijfalcohol wordt aanbevolen) en schud. De alcohol zou eventuele harsresten moeten afbreken. Zo niet, voeg dan zout toe en schud nogmaals. Als er resten achterblijven, moet je de alcohol misschien 24 uur laten weken. Als je de alcohol hebt afgetapt, spoel je de waterpijp grondig met heet water.

Als je je waterpijp met alcohol hebt schoongemaakt, plaats hem dan bij het raam zodat de zon hem kan verwarmen. Dit helpt de alcohol om de hars verder af te breken. Voor waterpijpen met moeilijk bereikbare plekken kun je pijpenragers of wattenstaafjes gebruiken. Zorg ervoor dat je elk stuk grondig afspoelt met water.

Als je waterpijp intensief moet worden gereinigd, probeer hem dan vooraf in heet water te weken. Als je met bijzonder vuile vlekken werkt, voeg dan afwasmiddel toe aan het voorweken, maar slechts een kleine hoeveelheid. Te veel kan een zeepachtige nasmaak achterlaten bij toekomstige sessies.

Het onderhouden van een waterpijp vereist niet veel meer dan het volgen van een paar goede gewoontes.

Ververs het water na elk gebruik. Gebruik gefilterd water om watervlekken te voorkomen. Leeg de as regelmatig uit je bowl om te voorkomen dat het eruit gezogen wordt tijdens het gebruik. Dit zal ook voorkomen dat je harsdruppels in je bong krijgt. Als je veel waterpijp gebruikt, maak hem dan zo regelmatig mogelijk schoon. Hoe maak je thuis je eigen waterpijp

Hoe maak je een watermeloen en wortel waterpijp

Volg deze stappen om een waterpijp te maken van een watermeloen en een wortel:

 • Maak drie gaten in de watermeloen: een groot gat voor het mondstuk, een klein gat voor de carb dop en een voor de wortel (kom en steel).
 • Gebruik een boor of schroevendraaier om een gat in de sprue te boren.
 • Vorm een uiteinde tot een kom.
 • Druk de wortel in de watermeloen
 • Vul de wortel met cannabis en rook.
 • Sommige gebruikers zijn misschien meer geïnteresseerd in populaire variaties op het watermeloen en wortel concept. Het gebruik van een peper en een wortel is bijvoorbeeld een populair alternatief.

Het grote verschil tussen de peper waterpijp en de watermeloen waterpijp is dat je water moet toevoegen aan de peper. Het voordeel van deze methode is dat je de peper gemakkelijk meerdere keren kunt gebruiken. Het gebruik van een ananas en een wortel is ook populair, hoewel moeilijker te maken vanwege de harde, dichte textuur van de ananas.

Word je high van waterpijp drinken?

Nee
Nee, van waterpijp drinken word je niet high. De cannabinoïden zijn niet oplosbaar in water, wat betekent dat ze zich niet binden aan water. De oplosbaarheid van THC in water is ongeveer twee microgram per milliliter water. Daar word je niet high van en het is zeker de smaak van waterpijpwater of het risico op maagklachten niet waard.

Kan je een waterpijp roken zonder water?
Ja, maar dat doet het doel van waterpijpen teniet. Water in een waterpijp helpt de rook te filteren voor een zachtere hit.

Kan je een waterpijp roken met een andere vloeistof dan water?
Ja, maar het wordt niet aangeraden.

Worden waterpijpen meer high?
Uit een onderzoek dat in 2000 werd uitgevoerd door NORML bleek dat je van waterpijpen niet high wordt dan van pijpen. Met bangs kun je echter wel een grotere hit nemen dan met andere consumptiemethoden, zoals pijpen of joints. Door grotere hoeveelheden te nemen, kun je snel high worden, maar hoe high je wordt hangt af van verschillende factoren, waaronder de sterkte van het kruid en de samenstelling van je endocannabinoïde systeem.

Hoe duur zijn bangs

?
De prijs van bangs varieert van €20 tot €20.000. Verschillende factoren bepalen de prijs van een waterpijp, waaronder het materiaal, de stijl en de glasblazer. Verschillende soorten glas hebben verschillende prijzen. Voordat je een waterpijp koopt, kun je het beste je budget bepalen en op zoek gaan naar opties in jouw prijsklasse.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed