Connect with us

Woordenlijst cannabis

Pistillé

Pistillatie verwijst naar een type plant dat de mogelijkheid heeft om mannelijk of vrouwelijk te zijn, maar uitsluitend de reproductieve anatomie bevat die nodig is om vrouwelijke voortplantingscellen te produceren.

PUBLICITE

Een inleiding tot voortplanting

Een groot deel van de planten die mensen als voedsel gebruiken zijn bedektzadigen, die zich voortplanten door te bloeien en vaak vruchten dragen. Er zijn twee classificaties voor bedektzadigen, eenhuizig en tweehuizig, die ze onderscheiden op basis van hun manier van voortplanten. Eenhuizige planten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsanatomie in hetzelfde organisme. Maïs is bijvoorbeeld eenhuizig omdat één plant zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtscellen produceert. Aan de andere kant bevat één tweehuizige angiosperm voortplantingsanatomie die betrokken is bij de productie van ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke geslachtscellen, maar niet beide.

Cannabis is een klassiek voorbeeld van een tweehuizige angiosperm, omdat de mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen gescheiden zijn over twee verschillende planten. Cannabis kan echter soms eenhuizig zijn in het geval van zogenaamde hermafrodiete planten. Gepistilleerd is een bijvoeglijk naamwoord dat wordt gebruikt om een tweehuizige angiosperm te beschrijven waarvan de voortplantingsanatomie, de pistel, dient om vrouwelijke geslachtscellen te produceren. Daarentegen verwijst staminaat naar een tweehuizige angiosperm waarvan de voortplantingsanatomie, de meeldraden, wordt gebruikt voor de productie van mannelijke geslachtscellen.

Het hele voortplantingsanatomische complex dat betrokken is bij de vorming van vrouwelijke geslachtscellen wordt het gynoecium genoemd. Bij cannabis bestaat het gynoecium uit stampers, die elk twee carpels bevatten. De carpel is de essentiële voortplantingseenheid van de plant en is verantwoordelijk voor het opvangen van stuifmeel en het overbrengen ervan naar de eicel om een zaadje te produceren.

Elk carpel bestaat uit drie delen: de stempel, de stijl en het ovarium. De stempel is een kleverige aar aan het einde van elke stijl die het stuifmeel opvangt, de stijl is een smalle steel waar het stuifmeel doorheen reist en aan de basis van de steel bevindt zich het ovarium. De eierstok bevat de eicellen, die de vrouwelijke geslachtscellen produceren. De bevruchting vindt plaats wanneer de vrouwelijke geslachtscellen die in de eicellen worden geproduceerd, in het stuifmeel worden gebracht dat door de stempel wordt opgevangen en door de stijl wordt meegevoerd.

PUBLICITE

Omdat cannabis soms eenhuizig is, bevatten deze planten vrouwelijke en mannelijke voortplantingsorganen: respectievelijk het gynoecium en androecium. De mannelijke voortplantingsmeeldraden produceren stuifmeelkorrels die de mannelijke geslachtscellen huisvesten. Eenhuizige of tweeslachtige cannabisplanten kunnen hun eicellen bevruchten met hun eigen meeldraden. Eenhuizige planten zijn niet tweehuizig, omdat ze zowel een androecium als een gynoecium bevatten.

In de volksmond worden planten met alleen meeldraden “mannelijk” genoemd en planten met een gynoecium zonder meeldraden “vrouwelijk”. De juiste botanische termen zijn echter respectievelijk staminaat en pistille.

Als je een gepistilleerde (in de volksmond: vrouwelijke) cannabisplant in bloei bekijkt, worden de verschillende delen van de reproductieve anatomie duidelijk. De top van de bloem, of cola, concentreert het grootste deel van het gynoecium van de plant, in de volksmond toppen, bloemen of klompjes genoemd. De stampers groeien langs de bladsteel op elke knoop en zijn sterk geconcentreerd in de cola.

Ervan uitgaande dat de plant bevrucht is met mannelijk stuifmeel, wat niet het geval is bij de meeste medicinale of recreatieve cannabis, bevat elke stamper een zaadje in ontwikkeling. De stamper is gewikkeld in een klein blaadje dat schutblad wordt genoemd, met als enige zichtbare deel de twee stempels op elke carpel. De stempels zien eruit als kleine witte haartjes die krimpen en oranje worden in het laatste deel van de bloeicyclus. Deze stempels worden in de volksmond stampers genoemd, maar botanisch gezien zijn ze slechts een deel van de carpel, waarvan er twee een stamper vormen.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed