Connect with us

De plant en zijn verbindingen

Humuleen: de terpeen die kankercellen kan doden

Humulene terpeen

Craft bierdrinkers, vooral IPA’s, kunnen soortgelijke geuren ervaren tussen hun bier en cannabis. Van de 200 terpenen die kunnen voorkomen in één cannabisvariëteit, springt humuleen eruit: het wordt ook geproduceerd door andere planten, waaronder de hopvariëteiten die worden gebruikt bij het brouwen van bier.

PUBLICITE

Humuleen, ook bekend als alfa-aryofylleen of a-humuleen, ontleent zijn naam aan het Latijnse Humulus Lupulus, wat in het Frans ‘hop’ betekent. Dit terpeen brengt, net als andere terpenen, wanneer het wordt geconsumeerd als een krachtig isolaat, een risico op irritatie met zich mee bij inademing en wanneer het in contact komt met de huid. Humulene-rijke soorten zijn onder andere GSC (voorheen Girl Scout Cookies), Headband, Skywalker OG, Super Lemon Haze of White Widow.

Alles wat je moet weten over humuleen

Cannabissoorten die rijk zijn aan humuleen verspreiden een “hoppig” aroma dat doet denken aan basilicum, kruidnagel, ginseng, hop en salie. Net als veel andere terpenen is deze molecule brandbaar en wordt hij in industriële toepassingen gebruikt als insecticide.

De medische werking van deze belangrijke terpeen omvat zijn rol als ontstekingsremmer, pijnstiller en antitumoraal. Het heeft zelfs antibacteriële eigenschappen en helpt wonden genezen. Het zou ook een rol spelen bij gewichtsbeheersing.

Humulene is zowel een krachtige ontstekingsremmer als een effectief pijnstiller. Onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van systemische ontstekingen, terwijl het ook in staat is om specifieke lichaamsregio’s gericht te behandelen.

PUBLICITE

Humuleen onderzoek

Een studie uit 2008 getiteld Pharmacokinetics and Tissue Distribution of the Sesquiterpene Alpha-humulene in Mice en gepubliceerd in het tijdschrift Planta Medica toonde de ontstekingsremmende eigenschappen van de terpeen aan bij plaatselijk gebruik. De onderzoekers concludeerden: “Deze bevindingen dragen verder bij aan een verklaring voor de topische en systemische ontstekingsremmende en anti-nociceptieve eigenschappen die eerder zijn gerapporteerd voor alfa-humuleen etherische olie.”

Een 2007 studie getiteld “Anti-inflammatory effects of alpha-humulene and trans-caryophyllene compounds” en gepubliceerd in het European Journal of Pharmacology vond dat systemische behandeling met alfa-humuleen tumorgroei bij ratten voorkwam. De onderzoekers van het onderzoek concludeerden: “Deze resultaten geven aan dat alfahumuleen en trans-caryofylleen, afkomstig uit de essentiële olie van C. verbenacea, belangrijke hulpmiddelen zouden kunnen zijn voor het beheer en/of de behandeling van ontstekingsziekten.”

Een studie uit 2006 toonde de antibacteriële eigenschappen van humuleen aan. Onder de titel “Composition and antibacterial activity of Abies Balsamea essential oil” en gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research, ontdekten de auteurs dat bepaalde andere belangrijke terpenen, bèta-pineen en delta-3-carene, inactief waren tegen twee bacteriestammen. Daarentegen bleken alfa-pineen, bèta-caryofylleen en alfa-humuleen wel effectief tegen deze bacteriën.

Uit een studie uit 2003, gepubliceerd in het tijdschrift Planta Medica met de titel “Antitumoractiviteit van balsemsparolie: alfa-humuleen als mogelijk werkingsmechanisme”, bleek dat humuleen-bevattende balsemsparolie antitumoractiviteit produceerde bij “evaluatie tegen verschillende vaste tumorcellijnen”.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed