Connect with us

Woordenlijst cannabis

Vape

Damp kan nu worden geconsumeerd met behulp van een vaporiser, elektronische sigaret, dabmachine, e-nagel, vape-pen (soms ook wel wietpen genoemd) of vergelijkbaar apparaat.

PUBLICITE

Deze apparaten gebruiken een verwarmingselement om de actieve ingrediënten in cannabis snel te verdampen voor een zachte, niet-verbrandende ervaring. Verdampen geeft mensen die behoefte hebben aan sterkere medicinale cannabisproducten ook veiliger toegang tot sterkere cannabis door het gebruik van concentraten en extracten.

Wat betekent het om te roken of een vaporizer te gebruiken?
Vaporisers bestaan al langer dan je zou denken.

Wanneer iemand het heeft over een “vape pen” of “vaporiser”, dan verwijst dat naar een manier van vaping, waarbij je aerosolen inademt en uitademt, beter bekend als damp, geproduceerd door een e-sigaret of vaporizer.

Vaping is populair onder consumenten omdat het een manier biedt om van tabak of cannabis te genieten zonder verbranding. In plaats van het inhaleren en uitademen van verbrande plantaardige stoffen, behoudt de e-cig de smaken en produceert damp, geen rook.

PUBLICITE

Waarom zou iemand cannabis willen roken in plaats van verbranden? Om een plant te roken, moet je hem verbranden. Studies hebben aangetoond dat het verbranden van plantaardig materiaal kankerverwekkende stoffen in de lucht en op de huid in het lichaam brengt. Wanneer cannabis tot een bepaald punt wordt verhit, komen de gewenste cannabinoïden vrij zonder dat de plant wordt aangestoken, waardoor verdampers de voorkeursmethode zijn voor mensen die roken willen vermijden.

Hoewel er tegenwoordig verschillende vaporisers op de markt zijn, behoren vape pennen, direct-draw vaporisers en wegwerp vape pennen tot de meest voorkomende en toegankelijke apparaten om mee te roken. Vape pennen hebben de vorm van een pen en maken gebruik van geleidende verwarming die direct in contact komt met de cannabisbloem of het concentraat. Het elektronisch verwarmde scherm of metalen oppervlak is ontworpen om het kruid of concentraat tot een precieze temperatuur te verhitten en gelijkmatig te verbranden. Een ongelijkmatige warmteverdeling kan ervoor zorgen dat de bloem of het concentraat verbrandt, wat betekent dat je rookt in plaats van vaping.

Waarom mensen liever roken

Hoewel veel cannabiskenners zeggen dat er geen betere manier is om cannabis te consumeren dan de traditionele methode van het opsteken van een joint, pijp of waterpijp, zijn de voorkeuren van consumenten aan het veranderen.

Waarom roken consumenten dan? Van vaping is aangetoond dat het de terpeensmaak en de inname van cannabinoïden maximaliseert. Vaping vermindert ook het risico op blootstelling aan schadelijke chemicaliën die ontstaan tijdens het rookproces.

PUBLICITE

Het Journal of Cannabis Therapies voerde een onderzoek uit in 2004 om de effectiviteit van de Volcano kruidenverdamper te evalueren door te vergelijken wat er gebeurt als cannabis wordt verdampt met wat er gebeurt als het wordt verbrand of gerookt.

Uit het onderzoek bleek dat verdamping een effectieve methode is om medisch actieve cannabinoïden af te geven, terwijl andere mogelijk schadelijke verbindingen die een bijproduct van verbranding zijn, worden verwijderd.

Effectievere afgifte van cannabinoïden

Vaporisers kunnen een veilige oplossing bieden voor medische marihuanapatiënten met een verzwakt ademhalingssysteem. Patiënten die zichzelf behandelen met vaporizers hebben een grotere kans op verbeterde medicinale effecten. Door het inhaleren van de damp via een vaporizer is de kans op irritatie van de longen ook kleiner. Een klinisch onderzoek gepubliceerd in 2010 in het International Journal on Drug Policy testte 20 cannabisgebruikers; van deze groep vertoonden 12 deelnemers die geen luchtwegaandoening ontwikkelden tijdens het onderzoek significant minder luchtwegsymptomen.

Smaakbehoudmiddel

De sleutel tot een soepele en smaakvolle ervaring hangt af van de temperatuur. Sommige vaporisers hebben vooraf ingestelde temperaturen, terwijl andere draaiknoppen hebben waarmee de cannabis kan worden verwarmd tot de gewenste temperatuur, waardoor de essentie van de cannabisbloem vrijkomt.

Discretie

Vaping laat na elk gebruik een discreet spoor van damp achter dat snel verdwijnt. Draagbare vaporizers stellen consumenten in staat om discreet cannabis te consumeren zonder geur of “visuals”. Sommige vaporisatormerken gebruiken echter natuurlijke terpenen om cannabisconcentraten te aromatiseren, waardoor een licht cannabisaroma achterblijft.

Maar de vape-pen zelf heeft een compact ontwerp en is gemakkelijk draagbaar, wat bijdraagt aan het gemak en de discretie die het vaping-proces biedt.

Is vaping riskant?

Er is nog veel onbekend over de langetermijneffecten van de versnijdingsmiddelen die vaak worden gebruikt in vape-cartridges. De vier meest gebruikte zijn polyethyleenglycol (PEG), propyleenglycol (PG), plantaardige glycerine (VG) en middellange keten triglyceriden (MCT). Deze versnijdingsmiddelen worden soms toegevoegd aan een cannabisconcentraat om de dampkwaliteit en het algehele mondgevoel te verbeteren.

Een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, “Carbonyl Compounds Produced by Vaporizing Cannabis Oil Thinning Agents”, testte polyethyleenglycol 400 (PEG 400), PG, VG en MCT. De onderzoekers ontdekten dat bij inhalatie PEG 400 significant hogere niveaus van aceetaldehyde en formaldehyde produceerde dan PG, VG of MCT. De formaldehydeproductie in PG was significant hoger dan in VG of MCT.

Hoe te vaper

Voorgevulde cartridge

Voorgevulde cartridges maken over het algemeen gebruik van een vape-pen die bestaat uit een batterij met een 510 schroefdraad. Voorgevulde cartridges zijn gemakkelijk en praktisch. Schroef gewoon de cartridge op de batterij en je kunt aan de slag.

Bloem

Voor het verdampen van droge bloem heb je een vaporizer nodig met speciale temperatuurinstellingen die een optimaal temperatuurbereik tussen 185-190 graden Celsius handhaven. De cannabisbloem moet na het verdampen een gelijkmatige tabaksbruine verbranding hebben. Er zijn verschillende draagbare en stationaire vaporisers op de markt, dus het eerste waar je aan moet denken is of je een apparaat wilt dat je onderweg of gewoon thuis kunt gebruiken.

Pen vaporizers verdampen fijngemalen cannabisbloem. Het materiaal wordt in de verwarmingskamer geplaatst voordat de temperatuur wordt ingesteld. Niet alle vaping apparaten zijn gelijk – het is altijd het beste om voor gebruik de instructies te lezen om er zeker van te zijn dat je de beste vape-ervaring krijgt.

Geconcentreerd

Naast voorgevulde cannabis oliepatronen is er nog een andere manier om cannabisconcentraten te verdampen: het gebruik van een dab pen, ook wel wax vaporizer genoemd. Wat is een dab pen en wat is het verschil met een gewone vaping pen? Hoewel het interne mechanisme vergelijkbaar is, is de onderscheidende factor de manier waarop het concentraat wordt geconsumeerd. Een vape pen maakt gebruik van een voorgevulde cartridge, terwijl een dab pen consumenten in staat stelt om hun eigen cannabis concentraten in de kamer van de vaporizer te laden.

De geschiedenis van vape

Veel beschavingen vapen al duizenden jaren kruiden. Het eerste gedocumenteerde verslag van vaporisatie vond plaats in Egypte rond de 5e eeuw voor Christus, toen de oude Egyptenaren experimenteerden met het verhitten van oliën op grote hete stenen. De trend verspreidde zich vervolgens naar Afghanistan en verspreidde zich uiteindelijk over de hele wereld.

De Egyptenaren en hookah

Vanuit productoogpunt was de eerste verdamper de hookah, ook bekend als de shisa, die meer dan 15.000 jaar geleden werd uitgevonden door Irfan Shaikh van de Safavid dynastie in wat nu Afghanistan is. De dynastie introduceerde deze methode vervolgens in India. Hookah, in de Perzische cultuur ḡalyān genoemd, wordt nu het meest gebruikt met tabaksproducten.

Modern vaping

Het eerste e-cig ontwerp had een zware batterij die meer vermogen bood, maar ten koste ging van extra gewicht. Hedendaagse vape-apparaten hebben een verbeterd uiterlijk dat zowel modernisering als efficiëntie biedt.

In 1927 kwam Joseph Robinson op het idee van de elektronische sigaret en vroeg hij een patent aan bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO) voor de eerste mechanische verdamper met butaanontsteking. Zijn patent werd drie jaar later toegekend.

In 1960 bouwde Herbert A. Gilbert, een Amerikaanse veteraan uit de Koreaanse oorlog, de eerste e-sigaret. Het originele prototype wordt nog steeds veel gebruikt als basis voor de e-sigaretbedrijven van vandaag.

In Amsterdam werd Eagel Bill Amato, die beschouwd wordt als de vader van de cannabisverdamper, geëerd voor het populariseren van deze apparaten. Hij beschreef zijn apparaat als een “veilig en effectief alternatief voor sigaretten”. Hij noemde het apparaat natuurlijk Eagle Bill Shake & Vape, ter ere van hem.

In 1994 vond BC Vaporizer in Canada een elektronisch geladen vaporizer uit geïnspireerd op Amato’s ontwerp, terwijl in de jaren 2000 de desktop vaporizer werd uitgevonden. Een van de meest herkenbare is de Volcano, een desktop vaporizer waarmee gebruikers een zakje met damp kunnen vullen en naar behoefte kunnen inhaleren. Andere populaire desktop vaporisers zijn vierkante, modulaire units met een buisje dat verbonden is met een mondstuk.

Vaporisers hebben in de loop der jaren vele vormen aangenomen, maar één ding blijft hetzelfde: sommige mensen zien het nut in van het vermijden van verbranding en kiezen ervoor om hun cannabis te verdampen. Zolang er vraag naar is, zullen fabrikanten innovatieve producten blijven introduceren om aan de behoeften van mensen te voldoen.

Hoe duur is een vape pen of vaporiser?
De prijs van een vape pen hangt af van een aantal factoren, waaronder de markt waarin het verkocht wordt, de hoeveelheid distillaat in de cartridge (meestal een halve of een hele gram), de kwaliteit van het cannabisconcentraat en het vaping apparaat, en of het apparaat wegwerpbaar of herbruikbaar is. Er zijn ook enkele batterijkenmerken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een vape pen. De algehele opwarmtijd van het apparaat en de hoeveelheid damp die wordt geproduceerd, worden bepaald door de continue ontladingssnelheid (CDR) en de uitgangsspanning. Als je een vape pen wilt die functioneel blijft zonder dat je hem constant moet opladen, zoek dan naar een vape pen met een grote batterijcapaciteit.

Opties variëren van goedkope losse batterijen tot starterkits met een batterijoplader, hervulbare vape-cartridges en extra gereedschap om de vape-pen te helpen onderhouden. Het belangrijkste is dat je altijd moet proberen om vape-producten te kopen van gerenommeerde merken die een analysecertificaat van een extern testlaboratorium overleggen.

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat je de effecten van je vape voelt

?
Dat hangt af van de manier van vapen, maar vape pennen en dry flower vaporisers beginnen over het algemeen binnen enkele minuten na het vapen effecten te produceren. Het kan iets langer duren om de volledige effecten van een vape pen of verdampte bloem te voelen, misschien 10-15 minuten. De belangrijkste factor om in gedachten te houden als je het hebt over de begintijd van cannabis effecten is dat ieders lichaam anders is en daarom anders zal reageren op cannabis.

Hoe weet je of het kruid op is nadat je het hebt verdampt?
Zodra je verdampte kruid van groen naar donkerbruin is verkleurd, zijn de meeste cannabinoïden geactiveerd en zijn de potentiële effecten aanzienlijk verminderd. Als je verdampte kruid zwart is geworden, is het waarschijnlijk te lang of bij een te hoge temperatuur verdampt.

Kan je wiet roken nadat het verdampt is?
Ja, je kunt wiet roken die al door een vaporizer is gegaan, maar de geur en smaak van de bud, evenals de high die het produceert, zullen worden aangetast. Als je verdampte wiet licht- tot donkerbruin is, kunnen er nog wat cannabinoïden overblijven die een licht effect geven, maar de verslechterde geur, smaak en het effect zullen het niet waard zijn.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed