Connect with us

Producten en hoe ze te eten

Wat is cannabisbestraling?

Bestraling van cannabis

De laatste fase in de cannabiskweek, het drogen, is cruciaal. Het is vaak de beslissende stap tussen een goede wiet en een zeer goede wiet. Echter, het drogen van cannabis kan leiden tot de ophoping van ziekteverwekkers zoals schimmels en bacteriën. De meeste landen die cannabis hebben gelegaliseerd, of het nu medicinale of recreatieve cannabis is, hebben daarom strenge regels met betrekking tot de hoeveelheid ziekteverwekkers die zijn toegestaan in cannabisproducten.

PUBLICITE

Daarom nemen cannabisproducenten hun toevlucht tot het bestralen van gedroogde bloemen om mogelijke ziekteverwekkers te vernietigen. Vandaag de dag domineert bestraalde cannabis de medische markten in Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Maar wat is bestraalde cannabis eigenlijk? En hoewel het woord angstaanjagend kan zijn, is het gevaarlijk voor consumenten?

Cannabisplanten zijn onderhevig aan verschillende ziekteverwekkers

Ziekteverwekkers op cannabisplanten kunnen de groei van de plant beïnvloeden omdat ze de hele cannabisplant aantasten. Hieronder vallen schimmels die de bloeiwijzen koloniseren, wat kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit van het product, en meer in het algemeen van de hele plant: bruin worden van de wortels, verkleuring van de weefsels, groeiachterstand, vergeling van de planten, echte meeldauw, rotting van de bloemen en mogelijk de dood van de plant.

Voorbeelden van deze ziekteverwekkers die de Cannabisplant aantasten zijn schimmel, mijten, meeldauw, schimmels, fusarium, virussen en viroïden.

Om het aantal ziekteverwekkers in cannabisproducten te verminderen in overeenstemming met de regelgeving, zijn er manieren om ziekteverwekkers te elimineren, zoals het gebruik van chemicaliën om planten te desinfecteren, maar ook het bestralen van bloemen. En dat is simpelweg wat bestraalde cannabis is: bloemen die zijn onderworpen aan gammastraling om bacteriën en schimmels te doden.

PUBLICITE

Voor immuungecompromitteerde patiënten die medicinale cannabis consumeren, zoals mensen die chemotherapie voor kanker ondergaan, kunnen deze ziekteverwekkers mogelijk dodelijke infecties veroorzaken. Bestraalde cannabis is daarom een veiligere behandelingsoptie en het meest geschikt voor de meest kwetsbare patiënten.

Bestraling om ziekteverwekkers te elimineren

Bij bestraling wordt de plant blootgesteld aan gammastraling. In Canada gebruikt ongeveer 80% van de legale kwekers bestraling om hun producten te steriliseren.

Bestraling is geen nieuw concept en wordt zelfs vaak gebruikt om medische apparatuur te steriliseren. Bestraling wordt ook gebruikt om cannabis te steriliseren, zodat alleen de organische en therapeutische bestanddelen overblijven. Hoewel het gebruik van straling niet nodig is om verontreinigingsvrije cannabis te produceren, is het wel effectief gebleken bij het doden van ongewenste micro-organismen en het steriliseren van producten.

Over de veiligheid van het proces, een onderzoek geleid door Dr. Arno Hazekamp, analyseerde verschillende cannabisvariëteiten voor en na het gebruik van gammabestraling. Uit de resultaten bleek dat er geen effect was op cannabinoïden zoals THC en CBD, maar er was wel een lichte vermindering van sommige aanwezige terpenen. Dr. Hazekamp legt uit dat deze vermindering in terpenen kan variëren van 10% tot 38%, op bepaalde terpenen zoals myrceen of linalool.

PUBLICITE

Wat betreft de mogelijke verandering in smaak of effect, legt dr. Hazehamp uit dat “dergelijke meningen moeilijk te onderbouwen zijn omdat dezelfde cannabis over het algemeen niet beschikbaar is voor consumenten in de bestraalde en niet-bestraalde vorm om een directe vergelijking mogelijk te maken, wat betekent dat er geen ‘referentieproduct’ is om de mate van verandering te kwantificeren”. Er zijn meer verschillen tussen kwekers en behandelingsmethoden, die de verschillen in smaak eenvoudiger kunnen verklaren, zoals Dan Sutton, CEO van Tantalus Labs, een kleinschalige producent van Canadese cannabis van hoge kwaliteit, uitlegt.

Is bestraalde cannabis veilig?

Een van de grootste zorgen over bestraalde producten komt voort uit de vorming van radiolytische verbindingen, in het bijzonder 2-alkylcyclobutanonen (2-ACB). Deze radiolytische verbinding ontstaat wanneer vetrijke voedingsmiddelen worden blootgesteld aan gammabestraling, “en hun gehalte neemt toe met de bestralingsdosis”. Omdat cannabis echter geen hoog vetgehalte heeft, is deze zorg niet echt van toepassing op het gebruik van straling om cannabis te steriliseren.

Dr. Hazekamp zegt dat “gammabestraling het product niet significant verhit”, wat betekent dat de cannabinoïden niet geactiveerd worden en dat “water verloren kan gaan tijdens de procedure”.

Ook worden “sommige terpenen gereduceerd, maar er worden geen nieuwe verbindingen gevormd. Dit betekent dat de terpenen tot op zekere hoogte verdampt worden en niet afgebroken worden tot nieuwe verbindingen. Bestraling versnelt de verdamping een beetje, maar vernietigt je cannabis niet.

Bovendien werd de “microscopische structuur van gedroogde cannabisbloemen niet veranderd door het standaard irritatieprotocol”.

Cannabis bestraling is daarom geen slechte zaak, tenminste vanuit medisch oogpunt. De belangrijkste reden voor een dergelijke sterilisatie is om te voldoen aan de voorschriften van lokale overheden en om gesteriliseerde wiet te leveren aan patiënten die niet anders kunnen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed