Connect with us

Woordenlijst cannabis

Cannabinoïdhyperemesisyndroom

Cannabic hyperemesis syndrome is een aandoening die wordt veroorzaakt door chronisch cannabisgebruik en die zich uit in ernstige misselijkheid, buikpijn en veelvuldig braken. Als het niet behandeld wordt, kunnen patiënten andere gerelateerde aandoeningen ontwikkelen, waaronder ernstige uitdroging. Het Cannabic Hyperemesis Syndrome (CHS) lijkt een relatief zeldzame aandoening te zijn, die alleen voorkomt bij mensen die gedurende een lange periode veelvuldig grote doses cannabis gebruiken.

PUBLICITE

Hoewel er nog veel onbekend is over dit syndroom, denken onderzoekers momenteel dat de enige echt effectieve behandeling het stoppen met cannabisgebruik is

Overzicht: cannabisgebruik en cannabinoïdhyperemesisyndroom

Zoals bij veel zaken die met cannabisgebruik te maken hebben, is het onderzoek naar CHS beperkt. Tot overmaat van ramp is het onderzoek naar CHS bijzonder schaars, omdat de aandoening voor het eerst werd beschreven in 2004, minder dan twintig jaar geleden.

Huidig onderzoek suggereert echter dat CHS het gevolg is van overstimulatie van delen van het endocannabinoïde systeem, met name endocannabinoïde receptoren in de darmen. Deze mate van overstimulatie is het gevolg van chronisch cannabisgebruik.

Cannabis heeft zijn effecten wanneer THC en andere cannabinoïden die door de cannabisplant worden geproduceerd, zich binden aan endocannabinoïde receptoren in het hele lichaam en daarmee in wisselwerking staan. Wanneer cannabinoïden zich binden aan deze receptoren, veroorzaken ze het gevoel high te worden, maar ook gevoelens die te maken hebben met stemmingsregulatie, slaap, eetlust, enzovoort. Voor veel mensen helpt de interactie tussen cannabinoïden en receptoren in de hersenen ook om gevoelens van misselijkheid te verlichten.

PUBLICITE

Tegelijkertijd binden de cannabinoïden in cannabis zich aan endocannabinoïde receptoren in de darmen en hebben ze daar een wisselwerking mee. Dit kan soms heel andere effecten veroorzaken dan wat er in je hersenen gebeurt. Misselijkheid is een goed voorbeeld. Onderzoekers geloven dat terwijl cannabinoïde activiteit in de hersenen van een cannabisgebruiker misselijkheid kan verminderen, cannabinoïde activiteit in de darmen van de gebruiker misselijkheid juist kan veroorzaken.

Als mensen gedurende een lange periode hoge doses cannabis gebruiken, kunnen ze regelmatige en ernstige misselijkheid en braken gaan ervaren, evenals buikpijn. Onregelmatig of kortdurend gebruik van cannabis leidt meestal niet tot CHS. Langdurige of intense stimulatie van het endocannabinoïde systeem (door dagelijks gebruik van cannabis en/of producten met een hoog potentiegehalte) is veel waarschijnlijker en kan CHS veroorzaken.

Er zijn zeer weinig epidemiologische onderzoeken naar de prevalentie van CHS.

Maar sommige huidige onderzoeken suggereren dat krachtigere soorten met een hoog THC-gehalte kunnen bijdragen aan een toename van cannabisgerelateerde aandoeningen bij mensen die veel cannabis gebruiken. Deze aandoeningen zijn onder andere een stoornis in het gebruik van cannabis en cannabinoïdsyndroom.

PUBLICITE

Symptomen van cannabinoïdhyperemesisyndroom

Recente discussies over CHS, vooral in de popcultuur, richten zich vaak op een symptoom dat “scromantisme” wordt genoemd. Volgens fact-checking website Snopes.com verscheen deze portmanteau – een mix van schreeuwen en overgeven – voor het eerst in 2017 in een artikel over CHS gepubliceerd in de Britse tabloid Metro, waarin werd beweerd dat mensen met CHS vaak een ongewone combinatie van gelijktijdig schreeuwen en overgeven vertonen. Of dit symptoom wijdverspreid is, is onbekend, maar aangezien ernstige misselijkheid en braken de belangrijkste symptomen van CHS zijn, zou schreeuwen tijdens het braken theoretisch iets kunnen zijn dat sommige CHS-patiënten ervaren. Het is ook waarschijnlijk dat dit verhaal een zeer zeldzaam symptoom sensationaliseert in plaats van een veel voorkomend symptoom beschrijft.

Volgens betrouwbaar medisch onderzoek zijn de belangrijkste symptomen van Cannabolic Hyperemesis Syndrome:

  • Ernstige misselijkheid
  • Cyclisch braken en buikpijn

Braken is verreweg het gevaarlijkste symptoom van het cannabinoïdhyperemesisyndroom. Terwijl CHS-gerelateerd braken vaak lijkt op ochtendmisselijkheid, kunnen braakaanvallen die geassocieerd worden met cannabinoïdhyperemesis syndroom ook veel ernstiger zijn en tot 20 keer per dag voorkomen. Zulk ernstig braken leidt vaak tot uitdroging, verlies van elektrolyten, gewichtsverlies en een algemeen gevoel van desoriëntatie, wat allemaal de deur kan openen naar andere, ernstigere gezondheidscomplicaties.

Voor veel CHS-patiënten worden deze intense episodes van misselijkheid en braken gescheiden door asymptomatische periodes, die maanden kunnen duren voor de symptomen opnieuw verschijnen.

Gezondheidsdeskundigen erkennen dat CHS drie hoofdstadia kent:

De prodromale fase. Dit is de beginfase van CHS. Veel cannabisgebruikers beginnen buikpijn en ochtendmisselijkheid te ervaren. Overgeven komt in deze fase meestal niet voor, maar patiënten kunnen wel bang worden voor misselijkheid en overgeven. Over het algemeen kunnen patiënten tijdens deze fase nog normaal eten. De prodromale fase kan enkele maanden of zelfs jaren duren, voordat men overgaat naar de tweede fase.

Hyperemetische fase. De hyperemetische fase wordt voornamelijk gekenmerkt door voortdurende misselijkheid en ernstig braken. Buikpijn, die in de meeste gevallen aanwezig is, gaat door. Het braken kan zo ernstig zijn dat medische interventie nodig is, vooral als de patiënt ernstig uitgedroogd is en extreem elektrolytverlies heeft. Als gevolg van de misselijkheid en het braken verminderen patiënten in de hyperemische fase vaak hun voedselinname, wat kan leiden tot gewichtsverlies en verdere uitdroging. Stoppen met cannabisgebruik is de enige bewezen manier om de hyperemetische fase te stoppen. Omdat warme douches of baden op korte termijn verlichting bieden van sommige van deze symptomen, wordt deze fase soms ook gekenmerkt door dwangmatig baden of douchen.

Ontwikkelingsfase. Patiënten ervaren meestal een verbetering van de symptomen en een terugkeer van de eetlust binnen 24 tot 48 uur na het stoppen met cannabisgebruik. De symptomen komen meestal terug als patiënten weer cannabis gaan gebruiken. Bepaalde triggers, zoals stress, infecties of menstruatie, kunnen gebruikers ook terugbrengen van de herstelfase naar de prodromale fase.
Behandeling van CHS

Behalve helemaal stoppen met cannabisgebruik is er geen consistente of bewezen behandeling voor het Cannabinoid Hyperemesis Syndroom.

Als het gaat om de behandeling van het gevoel van misselijkheid veroorzaakt door CHS, helpen receptvrije of voorgeschreven middelen tegen misselijkheid over het algemeen niet.

Veel mensen slagen er echter in om hun misselijkheid te verlichten door warme douches of baden te nemen, of door een plaatselijke crème met capsaïcine aan te brengen. Warme baden kunnen dwangmatig worden voor CHS-patiënten. Ongeveer 60% van de mensen met CHS vindt verlichting in warme douches of baden.

In sommige casestudies is ook aangetoond dat benzodiazepinen, met name lorazepam en alprazolam, sommige symptomen van CHS-patiënten kunnen verlichten. Andere behandelingen zijn intensieve intraveneuze rehydratie en het gebruik van protonpompremmers, die de productie van maagzuur verminderen.

Stoppen met cannabisgebruik is echter de enige bewezen langetermijnbehandeling voor de aandoening.

Als een cannabisgebruiker ernstig braakt, moet hij of zij mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen om uitdroging of ontsteking van de maag te behandelen. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot ernstige complicaties zoals stuiptrekkingen, nierfalen, shock en hersenzwelling, die elk verdere medische behandeling vereisen. CHS kan daarom een factor zijn die bijdraagt aan de dood door deze andere complicaties.

Lange termijn zware cannabisgebruikers die gedurende een dag of langer periodes van hevig en frequent braken ervaren, moeten onmiddellijk stoppen met cannabisgebruik en contact opnemen met hun zorgverlener of naar een centrum voor spoedeisende hulp gaan voor behandeling.

Diagnose van cannabinoïdhyperemesisyndroom

Hoewel het vaak verkeerd gediagnosticeerd wordt, kun je een diagnose stellen als de symptomen van CHS aanwezig zijn en er geen andere onderliggende oorzaak verantwoordelijk is voor de aanhoudende misselijkheid en het braken. Om een accurate diagnose te stellen, kunnen artsen kijken naar hoe vaak en hoeveel cannabis je gebruikt. Wees eerlijk tegen je arts over je cannabisgebruik. Dagelijks cannabisgebruik en/of hoge doses THC zijn meer waarschijnlijk de oorzaak van CHS, maar een lichamelijk onderzoek is vaak nodig om andere oorzaken uit te sluiten.

Op dit moment is de enige onfeilbare methode die artsen kunnen gebruiken om CHS te onderscheiden van andere mogelijke aandoeningen het observeren hoe de symptomen van de patiënt reageren op hitte of topische capsaïcine. Andere tests kunnen worden uitgevoerd om andere oorzaken van braken uit te sluiten, zoals zwangerschap, aangezien de symptomen van CHS kunnen lijken op ochtendmisselijkheid; een bloedtest om bloedarmoede of infectie op te sporen; drugsonderzoek en urineonderzoek. Dure, niet-diagnostische beeldvormingstests voor CHS-gerelateerde symptomen zijn meestal niet nodig, maar in sommige gevallen kan een CT-scan van de buik of een röntgenfoto worden besteld om te bepalen of er een ernstig probleem is, zoals een verstopping waarvoor een operatie nodig is.

Bijna 85% van de artsen krijgt geen training over het endocannabinoïde systeem of de effecten die cannabis kan hebben op de hersenen en het lichaam. Het gebrek aan kennis over CHS bij artsen kan het voor een zorgverlener moeilijk maken om deze aandoening te diagnosticeren en te behandelen. Cyclisch braken syndroom (CVS) veroorzaakt soortgelijke symptomen, waardoor een sluitende diagnose iets moeilijker is.

Criteria voor het diagnosticeren van CHS

De volgende criteria kunnen helpen bij de juiste diagnose van CHS en de behandeling van de symptomen, en verminderen de behoefte aan onnodige en dure medische onderzoeken. Om gediagnosticeerd te worden met CHS, moet een patiënt een chronische cannabisgebruiker zijn die:

  • Ervaart een cyclisch braaksyndroom, gekenmerkt door episoden van ernstige misselijkheid, braken en maagpijn, waarbij de cycli gemiddeld drie dagen duren
  • Meer dan 5 kilo afgevallen
  • Zich relatief goed voelt tussen de cyclische episoden en normaal eet
  • Reageert niet op conventionele anti-emetica (tegen misselijkheid) of analgetica (pijnstillers) behandelingen, maar symptomen worden verlicht na warme baden of douches of topische capsaïcine crème
  • Heeft geen duidelijke organische oorzaak voor de symptomen
  • Niet langer symptomen van CHS ervaart na stoppen met cannabisgebruik

Cannabisgebruikers die last hebben van aanhoudende misselijkheid en braken moeten overwegen een diagnose te laten stellen om te zien of ze CHS hebben. In de tussentijd kunnen warme douches of baden op korte termijn verlichting bieden.

Hyperemesis syndrome met cannabolen voorkomen

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen de symptomen van CHS ervaren en anderen niet. Sommige mensen kunnen aanleg hebben voor CHS – de typische anti-emetische effecten van THC worden tenietgedaan door het pro-emetische effect in de darmen – terwijl de ophoping van THC bij langdurige cannabisgebruikers het risico op CHS kan vergroten. Veel regelmatige, langdurige, zware cannabisgebruikers melden geen symptomen van CHS. De ontwikkeling van CHS kan echter jaren duren.

Het is aangetoond dat de meeste gevallen van CHS voorkomen bij mensen die ongeveer 20 dagen per maand cannabis gebruiken, en ongeveer 75% van deze patiënten gebruikt al langer dan een jaar regelmatig cannabis. Meer dan 70% van de CHS-patiënten zijn mannen.

De beste manier om CHS te voorkomen is om cannabis met mate te gebruiken. Hoge doses, frequent gebruik en producten met een hoog THC-gehalte zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van CHS.

Veel gestelde vragen

Is cannabolic hyperemesis syndrome gevaarlijk?

CHS kan gevaarlijk worden als de patiënt niet stopt met cannabis en als de aandoening niet wordt behandeld. CHS wordt gevaarlijk als de belangrijkste symptomen van de aandoening – buikpijn, misselijkheid en braken – zo ernstig worden dat de patiënt ernstig uitgedroogd raakt. Als dit gebeurt, kan de patiënt lijden aan een vorm van nierfalen die in toenemende mate bekend staat als cannabolic hyperemesis acute renal failure, en deze aandoening kan snel leiden tot veel ernstiger complicaties voor de gezondheid, waaronder, in de meest extreme gevallen, de dood. Daarom is het zo belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je arts als je symptomen van CHS ontwikkelt, en om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van cannabis.

Is cannabinoïdhyperemesis syndrome blijvend?

CHS is niet blijvend. Het is het gevolg van langdurig cannabisgebruik en de symptomen verdwijnen meestal als patiënten stoppen met cannabis. Maar ze kunnen ook weer optreden als de patiënt weer regelmatig cannabis gaat gebruiken.

Hoe lang duurt het voordat je herstelt van cannabinoïdhyperemesissyndroom?

Symptomen van CHS beginnen over het algemeen vrij snel te verbeteren tijdens de herstelfase, meestal binnen een dag of twee na het stoppen met cannabisgebruik. Om volledig te herstellen van CHS moet een patiënt volledig stoppen met cannabisgebruik – dit is de enige bewezen permanente behandeling voor CHS. Ervan uitgaande dat ze niet opnieuw cannabis gaan gebruiken, kunnen CHS-patiënten een relatief snel en blijvend herstel verwachten.

Kan CBD het cannabinoïdhyperemesisyndroom veroorzaken?

Het beperkte onderzoek naar CHS lijkt erop te wijzen dat CBD, samen met THC en vele andere cannabinoïden, inderdaad kan bijdragen aan deze stoornis bij langdurige cannabisgebruikers. In feite kan elke vorm van cannabinoïdengebruik over een langere periode bijdragen aan de ontwikkeling van CHS.

Volgens een artikel uit 2018, gepubliceerd in The Journal for Nurse Practitioners, “verhoogt CBD cannabinoïde, in hoge doses, symptomen van maagpijn, misselijkheid en braken.” Een ander onderzoek, deze gepubliceerd in 2011, beweert dat “de pro-emetische eigenschappen van CBD (bij hogere doses) en CBG een rol kunnen spelen bij de ernstige misselijkheid en braken die worden waargenomen bij patiënten met cannabool hyperemesis syndroom.”

Kan je nog roken met cannabinoïdhyperemesisyndroom?

Nee, geen cannabis. Sterker nog, onderzoek toont aan dat wanneer mensen met CHS weer cannabis gaan roken, ze meestal weer symptomen gaan ervaren, waaronder buikpijn en cyclische misselijkheid en braken. Als je eenmaal CHS hebt, is stoppen met cannabis de enige bewezen manier om het te behandelen en terugkeer te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat je CHS ontwikkelt?

Cannabinoïdhyperemesis syndroom is het gevolg van chronisch cannabisgebruik. En volgens medische experts beginnen mensen die de aandoening ontwikkelen over het algemeen symptomen te vertonen na één tot vijf jaar frequent, regelmatig en zwaar cannabisgebruik. Als je een chronische cannabisgebruiker bent en symptomen ervaart, is het misschien tijd om een diagnose te laten stellen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed