Connect with us

Woordenlijst cannabis

Marinol / Dronabinol

Marinol is een oraal geneesmiddel op basis van cannabinoïden dat in 1985 is goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration). Het bevat dronabinol, een synthetische vorm van THC, het bedwelmende ingrediënt in cannabis. Marinol werd door de FDA specifiek goedgekeurd voor de behandeling van anorexia die gepaard gaat met gewichtsverlies bij HIV/AIDS-patiënten, maar ook voor de misselijkheid en het braken die veel kankerpatiënten ervaren tijdens chemotherapie.

PUBLICITE

Het wordt in Frankrijk op de markt gebracht onder de naam dronabinol en onder Autorisation Temporaire d’Utilisation (ATU).

Vind meer informatie over Marinol

Marinol is een orale capsule die synthetische THC in sesamolie bevat. De THC stimuleert tegelijkertijd de eetlust en vermindert misselijkheid omdat het zich bindt aan bepaalde receptoren in het zenuwstelsel.

Marinol wordt langzamer door het lichaam opgenomen dan geïnhaleerde cannabis, die relatief snel wordt opgenomen. Eenmaal ingenomen kan Marinol de gemoedstoestand veranderen, waarbij sommige mensen een high of euforisch effect ervaren en anderen depressief worden. In beide gevallen is het niet aan te raden om te rijden tijdens het gebruik van deze drug, en moeders die borstvoeding geven kunnen het beter helemaal niet gebruiken.

Voor Marinol is een bestelling nodig en het middel is bedoeld voor gebruik door patiënten van 18 jaar en ouder. Slaappillen, anxiolytica en antidepressiva behoren tot de medicijnen die niet samen met Marinol ingenomen mogen worden.

PUBLICITE

Therapeutische eigenschappen van Marinol

Op dit moment is Marinol in de VS alleen goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van twee aandoeningen: aids-gerelateerde anorexia en ernstige misselijkheid als gevolg van chemotherapie. Studies naar Marinol als behandeling voor slaapapneu, multiple sclerose (MS) en depressie zijn aan de gang.

Marinol en slaapapneu

Dronabinol bleek slaperigheid overdag te verminderen en symptomen van obstructieve slaapapneu te verbeteren in een gerandomiseerd onderzoek uitgevoerd in 2018 bij 73 volwassenen. De resultaten van deze studie, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Sleep, geven aan dat deelnemers die de hoogste dosis dronabinol innamen (10 milligram versus 2,5 milligram) de beste resultaten ondervonden.

Marinol en MS

Een studie die oorspronkelijk werd gepubliceerd in het tijdschrift European Neurology onderzocht dronabinol als een langetermijnbehandelingsoptie voor MS-patiënten. Aan het onderzoek namen 240 patiënten deel die gedurende 16 weken dronabinol of placebo kregen. Hoewel het potentiële pijnverlichtende effect van dronabinol niet duidelijk was vastgesteld, waren de onderzoekers blij met de goede verdraagbaarheid van het medicijn, zoals ze schreven: “Over het geheel genomen toonde dit onderzoek het therapeutische potentieel op lange termijn, de goede verdraagbaarheid en het gunstige veiligheidsprofiel van dronabinol aan – met name op het gebied van drugsmisbruik en afhankelijkheid.”

Marinol en rugpijn

Sommige rugpijn kan ook worden omschreven als neuropathisch, en onderzoekers onderzoeken of Marinol een rol zou kunnen spelen bij de behandeling hiervan. De Universiteit van Californië in San Diego bevindt zich in de wervingsfase van een klinisch onderzoek dat de mogelijke werkzaamheid van dronabinol en verdampte cannabis zal testen bij het verminderen van neuropathische lage rugpijn. De doelstellingen van het onderzoek zijn breed en hebben als doel te verduidelijken hoe een combinatie van cannabis en dronabinol met hele planten de stemming en andere psychologische factoren beïnvloedt.

PUBLICITE

Marinol en de ziekte van Alzheimer

Een ander klinisch onderzoek, gesponsord door de Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland, in samenwerking met het McLean Hospital, test hoe dronabinol symptomen van agitatie bij Alzheimerpatiënten zou kunnen behandelen. Dit klinische onderzoek loopt nog en de resultaten kunnen duidelijk maken hoe Marinol in de toekomst voor andere doeleinden kan worden voorgeschreven.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed