Connect with us

De American University Athletic Association (NCAA) schrapt cannabis van de lijst met verboden middelen

Gepubliceerd

on

Cannabis in de sport in de Verenigde Staten
Volg ons op Facebook

De American Collegiate Athletic Association (NCAA) heeft besloten cannabis te schrappen van de lijst van verboden middelen voor Divisie I spelers, met onmiddellijke ingang.

PUBLICITE

NCAA beleidswijziging: Achtergrond en implementatie

De beslissing van de NCAA komt ongeveer vijf maanden nadat de Division I Council de regelwijziging voorstelde. Het beleid werd dinsdag officieel aangenomen en weerspiegelt de groeiende consensus dat cannabis geen prestatiebevorderende drug is en op dezelfde manier moet worden behandeld als alcohol. De hervorming volgt op een 2022 beleidswijziging, die de toegestane THC-drempel voor universiteitsatleten verhoogde en de NCAA-reglementen op één lijn bracht met die van het World Anti-Doping Agency (WADA).

Deze nieuw aangenomen regel wijzigt het NCAA drugtestbeleid voor studenten sportkampioenschappen en voetbal postseason deelname. Het is belangrijk om te weten dat de regel met terugwerkende kracht wordt toegepast, wat betekent dat alle straffen die spelers momenteel krijgen voor cannabisgerelateerde overtredingen worden opgeheven.

Josh Whitman, voorzitter van de raad van bestuur, zei: “Het NCAA drugstestprogramma is bedoeld om zich te richten op de integriteit van de competitie en cannabisproducten bieden geen competitief voordeel.”

Prioriteit voor gezondheid en welzijn

De NCAA heeft benadrukt dat haar drugstestprogramma nu gericht is op de gezondheid en het welzijn van studentenatleten in plaats van op strafmaatregelen. Volgens een NCAA social media post, “zullen cannabinoïden worden behandeld als andere niet prestatieverhogende drugs, zoals alcohol. NCAA-leden zullen zich richten op schadebeperkende strategieën met betrekking tot problematisch cannabisgebruik, met de nadruk op de gezondheid van studentenatleten.”

PUBLICITE

De beleidswijziging volgt op een voorlopige aanbeveling van afgelopen juni van het NCAA Committee on Competitive Safeguards and Medical Aspects of Athletics (CSMAS). Het comité had de drie bestuursorganen van de NCAA geadviseerd om cannabis van de lijst met verboden middelen te schrappen. Hoewel de Divisies II en III nog moeten stemmen over het voorstel, is de beslissing een teken van een bredere trend om het gebruik van cannabis in de sport opnieuw te evalueren.

Wijdere implicaties en reacties

Deze beslissing maakt deel uit van een bredere beweging binnen verschillende sportorganisaties om het cannabis testbeleid opnieuw te evalueren in de context van wijdverspreide legalisatie door de staat. De NFL en de spelersvakbond zijn bijvoorbeeld overeengekomen om schorsingen in verband met cannabisgebruik te beëindigen als onderdeel van een collectieve arbeidsovereenkomst in 2020. De NFL heeft ook onderzoek gefinancierd naar het potentieel van CBD als een effectief alternatief voor opioïden en heeft de therapeutische voordelen ervan onderzocht voor pijnbestrijding en neuroprotectie tegen hersenschuddingen.

Ook het Ultimate Fighting Championship (UFC) kondigde in december aan cannabis te schrappen van de lijst met verboden middelen voor atleten. Ondanks deze progressieve maatregelen blijven er echter discrepanties bestaan op staatsniveau, zoals bij de Californische atletiekcommissie, die straffen oplegt voor THC-niveaus boven een bepaalde limiet, in lijn met de WADA richtlijnen.

Politieke en maatschappelijke reacties

De beleidswijziging van de NCAA heeft tot verschillende reacties geleid. Rep. Earl Blumenauer (D-OR), medevoorzitter van de Congressional Cannabis Caucus, zei: “Langzaam maar zeker komt Amerika tot bezinning na 50 jaar van een mislukte oorlog tegen drugs.”

PUBLICITE

Hij zei ook dat de beslissing op het juiste moment kwam, nu Sha’Carri Richardson zich kwalificeert voor de Olympische Spelen van 2024, een kans die ze eerder verloor door positief te testen op THC.

De hervorming van de NCAA erkent de ineffectiviteit van het vroegere beleid dat atleten verbood, testte en strafte voor cannabisgebruik. De organisatie legt nu de nadruk op een schadebeperkende aanpak, gebaseerd op uitgebreid onderzoek en de mening van experts, waaronder artsen en verslavingsdeskundigen. Deze beleidswijziging weerspiegelt een bredere erkenning dat cannabisgebruik geen concurrentievoordeel oplevert en legt de nadruk op de algehele gezondheid van sporters.

Toekomstige richtingen

Hoewel het besluit van de NCAA een belangrijke stap is, gaan de discussies en debatten over het gebruik van cannabis in de sport door. De AMA handhaaft bijvoorbeeld haar verbod op cannabis met het argument dat gebruik door atleten in strijd is met de “geest van de sport” en het beoordelingsvermogen kan aantasten, wat risico’s oplevert voor anderen.

Voorstanders hebben bij het WADA gelobbyd om zijn standpunt te herzien, vooral na spraakmakende zaken zoals de schorsing van Sha’Carri Richardson. Het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA), het Witte Huis en president Joe Biden hebben allemaal aangegeven dat de internationale regels voor cannabis moeten evolueren.

In gerelateerd nieuws heeft een NFL-speler onlangs de bond en zijn voormalige team, de Denver Broncos, aangeklaagd wegens discriminatie op het werk nadat hij een boete van meer dan een half miljoen dollar had gekregen omdat hij positief had getest op THC, ondanks het feit dat hij een synthetische cannabinoïde voorgeschreven had gekregen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed