Connect with us

In Ierland beveelt de Citizens’ Assembly de decriminalisering van drugs aan

Gepubliceerd

on

De Ierse volksvergadering en de decriminalisering van drugs
Volg ons op Facebook

De Irish Citizens’ Assembly on Drug Use publiceerde onlangs een rapport waarin wordt aanbevolen om drugsbezit voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren, wat een radicale verandering betekent in het Ierse drugsbeleid.

PUBLICITE

Onder leiding van Paul Reid stelt het rapport van de Citizens’ Assembly een “gedecriminaliseerd” model voor, waarbij gepleit wordt voor een verschuiving van een strafrechtelijke aanpak naar een allesomvattende gezondheidsgerichte strategie.

De aanbeveling van de vergadering

De vergadering, bestaande uit 99 willekeurig gekozen burgers, steunde een “allesomvattende gezondheidsgerichte aanpak” van drugsbezit. Deze aanpak houdt in dat mensen die betrapt worden op het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik “ruime mogelijkheden” krijgen om vrijwillig in contact te komen met gezondheidsdiensten, om zo de kans op een strafrechtelijke veroordeling en gevangenisstraf voor eenvoudig drugsbezit te minimaliseren of te elimineren.

Paul Reid benadrukte dat de Assemblee zich concentreert op het eindresultaat en de ingewikkelde wetgevingsdetails van de implementatie van effectieve decriminalisering overlaat aan de Oireachtas, het tweekamerparlement van Ierland. Het rapport moet nu worden bekeken door de Oireachtas en de regering, wat Paul Reid ertoe aanzette om op te roepen tot politiek eigenaarschap van de aanbevelingen.

De Taoiseach – de premier van Ierland – Leo Varadkar staat open voor veranderingen in de Ierse drugswetgeving en zei: “Ik denk zeker dat het beschamen, beschuldigen en criminaliseren van mensen geen effectief beleid is”.

PUBLICITE

Varadkar beloofde eventuele aanbevelingen zorgvuldig te overwegen en benadrukte de behoefte aan politieke moed en leiderschap om toe te zien op een “effectieve decriminalisering”.

Uitdagingen en wetgevende overwegingen

De weg naar decriminalisering van drugs in Ierland is niet zonder obstakels. Assembleeleden en juridische experts zijn het al oneens over de definitie en haalbaarheid van decriminalisering.

De internationale drugscontext helpt ook niet: een belangrijke EU-studie over de heroïnemarkt recent gepubliceerd waarschuwt voor de mogelijke negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en veiligheid van de omschakeling van opium naar synthetische opiaten na de daling van de papaverproductie in Afghanistan. Er bestaat een risico op een vloedgolf van synthetische stoffen met veel sterkere en dodelijkere neveneffecten dan natuurlijke stoffen, nog verergerd door het verbodsbeleid.

De reactie van de Ierse regering maakt de zaken nog ingewikkelder. Terwijl de Assemblee een alomvattende aanpak op basis van gezondheid aanbeveelt, verzetten het ministerie van Justitie en An Garda Síochána zich tegen wettelijke veranderingen die verder gaan dan het bestaande omleidingsprogramma, dat maximaal twee verwijzingen naar gezondheidsdiensten toestaat voor drugsbezit.

PUBLICITE

De vertraging van de regering bij het indienen van een wetsvoorstel om cannabisbezit te legaliseren – tot 7 gram cannabis en 2,5 gram hars voor persoonlijk gebruik door volwassenen – voegt een nieuwe laag complexiteit toe aan het lopende debat.

Vertraging in de “legalisatie” van cannabis

Ondanks de inspanningen van het parlement om het drugbeleid te hervormen, stelt de Ierse regering voor om de stemming over het wetsvoorstel om cannabisbezit te legaliseren negen maanden uit te stellen. Taoiseach Varadkar benadrukte de noodzaak om niet blindelings modellen van andere landen over te nemen en stelde een genuanceerde aanpak voor, rekening houdend met de wettelijke context van decriminalisatie onder de Ierse wet.

Critici, waaronder Ryan McHale Crainn van de Ierse drugbeleidshervormingsorganisatie Crainn, toonden zich teleurgesteld over de vertraging en wezen op de duidelijke roep van de Citizens’ Assembly om verandering en de overweldigende publieke steun voor decriminalisering van drugs. Het parlementslid Paul Murphy vindt dat de regering met het voorgestelde uitstel gewoon om de kwestie heen draait en dringt er bij de regering op aan om haar retoriek over een gezondheidsgerichte aanpak van drugs waar te maken.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed