Connect with us

Producten en hoe ze te eten

Wat is hasjiesj?

Om te begrijpen wat hasjiesj eigenlijk is, moeten we kijken naar de structuur van de Cannabisplant, en in het bijzonder naar de bloemen.

PUBLICITE

Cannabisbloemen bevatten witte kristallen, de beroemde trichomen, de fabriek van actieve bestanddelen van de plant. In het hart van de trichomen, harsklieren, worden cannabinoïden en terpenen geproduceerd.

Hasj wordt gemaakt van voldoende rijpe trichomen. Vervolgens worden ze met verschillende technieken gescheiden en samengeperst tot een cannabishars: hasjiesj. De traditionele methoden om hasjiesj te maken zijn onlangs aangepast aan nieuwe kennis en technieken.

Waar komt hasj vandaan?
Het woord “hasjiesj” (ook wel gespeld als hasjiesj of gewoon hasj) komt uit het Arabisch en betekent ruwweg “kruid”, ondanks dat hasjiesj meer een harsachtige pasta is. Sommige gedocumenteerde toepassingen van hasj gaan terug tot 900 na Christus, hoewel verzamelmethoden zoals de charas al langer lijken te bestaan.

Na de eerste Franse verkenningen in Afrika, tijdens Napoleons Egyptische campagne aan het eind van de 18e eeuw, deed hasj zijn intrede in Frankrijk. Europese artsen importeerden in die tijd ook hasj om onderzoek te doen en moedertincturen te bereiden terwijl ze de extractie- en raffinagemethoden optimaliseerden. In Parijs kwam de Club des Haschischins bijeen op het Île de la Cité om dawamesk te testen, een jam gemaakt van hasjiesj, die enige inspiratie zou bieden voor Baudelaire’s Paradis Artificiels.

PUBLICITE

Deze producten kwamen terug op de zwarte markt aan het begin van het cannabisverbod dat in het begin van de 20e eeuw door de Verenigde Staten werd uitgevaardigd en gepusht.

Verschillende soorten hasj

Met de terugkeer van cannabis in de gunst, vooral onder de hippiegemeenschap in de jaren 1960, heeft hasj zijn plaats in de schijnwerpers heroverd. Landen als Nepal, Afghanistan en Marokko zagen de export van hasj naar westerse landen toenemen. In die tijd werd hasj voornamelijk geïmporteerd in de vorm van hittegeperste wafels.

Elk producerend land produceerde verschillende soorten hasj: Charas in Nepal, gele en rode in Libanon, zwarte Afghaanse…

Pas in de late jaren 1980 werd het scheiden van trichomen opnieuw geïntroduceerd in het Westen, met behulp van machines. De ‘master sifter’ van John Gillardi gebruikte trillingen om de trichomen van de bloemen te scheiden.

PUBLICITE

Rond deze tijd begonnen Neil Schumacher en Rob Clarke te experimenteren met waterextractiemethoden, de voorvader van water hasj en ijswater hasj. De apparatuur waarmee de ijswaterextractiemethode werd gedemocratiseerd, werd in 1997 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd door Reinhard C. Delp op de High Times Cannabis Cup. Zijn patenten werden later aangepast en gewijzigd vanuit Amsterdam door Mila Jansen met haar Pollinator en Ice-O-Lator zeven. Aan de Amerikaanse kant zal Marcus “Bubbleman” Richardson zijn BubbleBags lanceren.

Ontwikkelingen in methoden om trichomen te verzamelen hebben geleid tot een toename in hasjkwaliteit en nieuwe vormen van hasj.

Hoe maak je hasj

Om thuis hasjiesj te maken, heb je tegenwoordig heel weinig materiaal nodig: een campingwasmachine, toegang tot water, ijsblokjes en zeven. Om voor de hand liggende redenen kunnen we je niet veel meer vertellen over het maken van hasj; weet alleen dat in landen waar cannabis legaal is, sommige meester hasjmakers zoals Frenchy Cannoli hashmaakcursussen geven, waarbij traditionele methoden worden gebruikt die up-to-date zijn gebracht.

Extracties zijn geen hasj

Semantische verduidelijking: Amerikanen gebruiken de term hasj vaak om te verwijzen naar extracties, die erg populair zijn op legale markten in de Verenigde Staten. Maar extracties zijn voor hasj wat American football is voor voetbal.

Technisch gesproken is hasj geen extractie, maar een verwijdering van de trichomen om een zachte pasta te vormen. BHO, DHO en andere rosin zijn daarom geen hasj.

Hoe wordt hasj geconsumeerd?
Hasj wordt traditioneel geconsumeerd als chillum of geïnfuseerd in een melkachtige drank, de bhang. In Frankrijk wordt het voornamelijk gerookt gemengd met tabak of samen met cannabisbloemen.

Sommige soorten hasjiesj smelten makkelijker dan andere. Ze kunnen dan worden verdampt op een heet oppervlak, met een vaporizer of met een dabber. Sommige cannabisextracties zoals full melt dry sift of full melt ice water hash verdampen volledig, terwijl sommige hashes met plantenresten achterblijven in je bowl.

De effecten van hasj zijn sterker dan die van bloemen, omdat de concentratie cannabinoïden veel hoger is. Op de zwarte markt wordt hasj vaak versneden met producten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de consument. Een advies van een Amsterdamse hasjpionier luidt: “Als het geen bubbel is, is het de moeite niet waard”.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed