Connect with us

De plant en zijn verbindingen

Wat is CBGa (cannabigerolzuur)?

CBGa

CBGa, of cannabigerolzuur, is een van de cannabinoïden die het minst aanwezig zijn in Cannabisplanten. CBGa heeft een beschermende functie voor Cannabis, wordt geproduceerd in de trichomen van de plant en veroorzaakt gerichte necrose van plantencellen om op natuurlijke wijze de bladgrootte te reguleren, zodat de plant de energie die naar de bloem gaat kan maximaliseren.

PUBLICITE

CBGa is ook een fundamenteel bestanddeel van de cannabisbloem. Het is zelfs betrokken bij het begin van de kettingreactie die de drie belangrijkste cannabinoïden produceert:

  • het THCa (tetrahydrocannabinolzuur)
  • het CBDa (cannabidiolzuur)
  • de CBNa (cannabinolzuur)

CBGa wordt natuurlijk ook omgezet in CBG, maar meestal direct in THC, CBD en CBN.

Hoewel het al 30 jaar bekend is, met Japanse onderzoekers die zijn rol als precursor onthulden in 1996, is CBGa weinig bestudeerd. Wetenschappers bestudeerden THCa meer en hoe CBGa werd omgezet in THCa.

De medische mogelijkheden van CBGa

Met weinig onderzoek op zijn naam heeft CBGa toch potentiële therapeutische toepassingen laten zien, die verder onderzoek vereisen. Voorlopig blijft de beste manier om CBGa te gebruiken hennepsap van een hoog gedoseerde variëteit.

PUBLICITE

Darmkanker

CBGa zou effectief kunnen zijn voor patiënten met darmkanker. Onderzoekers onderzochten de cytotoxische effecten van CBGa geëxtraheerd uit cannabis en ontdekten dat CBGa niet alleen darmkankercellen vernietigde, maar ook de vroege dood van kankercellen versnelde en de kankercelcyclus stopte. Hoewel verder onderzoek absoluut noodzakelijk is, geloven de onderzoekers dat CBGa niet alleen effectief darmkankercellen zou kunnen bestrijden, maar ook de groei en proliferatie van poliepen zou kunnen voorkomen. Onbehandeld ontwikkelen deze poliepen zich tot carcinomen.

Cardiovasculaire ziekten

CBGa zou diabetespatiënten kunnen helpen sommige complicaties van de ziekte en co-morbiditeiten zoals hart- en vaatziekten te bestrijden. CBGa was bestudeerd in vitro en bleek het enzym aldose reductase te remmen, een belangrijke veroorzaker van oxidatieve stress die leidt tot hart- en andere problemen. De testresultaten waren sterk dosisafhankelijk. Geneesmiddelen op basis van synthetische remmers hebben voor veel patiënten sterke bijwerkingen. Een medicijn op basis van planten en met CBGa zou daarom veelbelovend zijn.

Metabole aandoeningen

CBGa zou ook patiënten met stofwisselingsstoornissen kunnen helpen. De in silico studie uit 2019 (een computersimulatie in feite) onderzocht de rol van CBGa in het activeren van peroxisome proliferator-geactiveerde receptoren (PPAR’s) die het metabolisme reguleren. Wanneer PPAR’s niet goed werken, ontwikkelen mensen ziekten zoals diabetes en hoge cholesterol- of triglyceridenwaarden (dyslipidemie). Deze studie toonde aan dat CBGA PPAR-receptoren activeert, waardoor de vetstofwisseling wordt gestimuleerd en de ophoping van overtollige lipiden wordt verminderd. Het onderzoek moet worden voortgezet in levende modellen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed