Connect with us

Opnieuw hardhandig optreden tegen cannabisgebruikers in Tunesië

Gepubliceerd

on

Hardhandig optreden tegen cannabis in Tunesië
Volg ons op Facebook

Gebruikers van cannabis in Tunesië komen terecht in een nieuwe golf van repressie die doet denken aan de autoritaire dagen van het Ben Ali regime. Activisten en mensenrechtenactivisten zijn verontrust over de intensivering van de politiestaat tactieken onder president Kais Saied, die van de strijd tegen drugsgebruik en drugshandel een hoeksteen van de agenda van zijn regering heeft gemaakt.

PUBLICITE

De onderdrukkingscampagne

Volgens Nawaat, een onafhankelijk Tunesisch collectief blog, worden Tunesische cannabisgebruikers onderworpen aan een ongekende hardhandige aanpak, een mix van willekeurige arrestaties en schendingen van fundamentele rechten. Nawres Zoghbi Douzi, van de Alliance for Security and Liberties (ASL), bevestigt dat cannabisgebruikers het doelwit zijn, ongeacht hun sociale status. Zelfs het bezit van kleine hoeveelheden cannabis kan leiden tot gevangenisstraf onder de draconische Wet 52, uitgevaardigd tijdens het Ben Ali tijdperk.

Deze arrestaties gaan gepaard met politiemisbruik, waarbij willekeurige huiszoekingen en invallen aan de orde van de dag zijn. Douzi hamert op de noodzaak van wettelijke vertegenwoordiging tijdens politiehechtenis om verdere mishandelingen en schendingen van rechten te voorkomen. Daarnaast dragen de bepalingen van Wet 52 met betrekking tot minimumstraffen bij aan de benarde situatie van mensen die ten onrechte beschuldigd worden, vaak zonder eerlijk proces.

Geofferde jeugd: De menselijke kosten

Repressie treft onevenredig veel jongeren, die te maken krijgen met voorlopige hechtenis en de harde realiteit van het gevangenisleven. Ondanks beloftes over een betere toekomst, lijkt het beleid van president Saied voorbij te gaan aan de benarde situatie van jongeren, een segment dat steeds meer verstrikt raakt in het web van drugsgerelateerde arrestaties. Het cannabisgebruik onder jonge Tunesiërs is toegenomen, wat aantoont dat de huidige strategieën er niet in slagen om de onderliggende oorzaken van drugsgerelateerde problemen aan te pakken.

Voorstanders van depenalisering van cannabisgebruik stellen dat het de druk op het rechtssysteem kan verlichten en illegale drugsnetwerken kan ondermijnen. Wael Zarrouk en Dr. Nabil Ben Salah pleiten voor een genuanceerde aanpak en benadrukken het belang van kwaliteitscontrole en toegang tot verslavingsbehandeling.

PUBLICITE

Terwijl Tunesië worstelt met de complexiteit van het drugbeleid, worden stemmen die oproepen tot verandering steeds meer gemarginaliseerd. Angst en repressie snoeren afwijkende meningen de mond, waardoor de sociale problemen en de problemen met de volksgezondheid door drugsgebruik verergeren.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed