Connect with us

Producten en hoe ze te eten

Wat is hars?

Hars

Rosin verwijst naar een cannabisextractieproces waarbij een combinatie van hitte en druk wordt gebruikt om een hars vrijwel direct uit cannabistoppen te laten stromen. Het Engelse woord “rosin” verwees oorspronkelijk naar colofonium, een product dat werd gebruikt om vioolstokken in te vetten en waarvan de productie de inspiratie vormde voor cannabishars.

PUBLICITE

Deze extractiemethode is flexibel genoeg om gedroogde bloemen, hasj of kief te gebruiken. Het resultaat is een doorzichtig product dat lijkt op sap en soms op scherven. Als het goed wordt gedaan, kan rosin qua smaak, kracht en opbrengst wedijveren met extracties op basis van oplosmiddelen.

Rosin

Geschiedenis van hars

Hoewel het lang geleden misschien per ongeluk is gemaakt en de oorsprong ervan onderwerp is van veel discussie, werd rosin voor het eerst geïntroduceerd aan de cannabisgemeenschap door ICMag in 2006 door forumlid Compashon. Het werd pas bekend in 2015 toen Phil ‘Soilgrown’ Salazar het begon te maken en er foto’s van nam terwijl hij hasj van lagere kwaliteit probeerde te gebruiken.

Toen hij in de hasj kneep om hem plat te maken, merkte Salazar dat er hars uit de zijkant begon te komen, waardoor de oorspronkelijke hasj droog en onbruikbaar werd. Hij dacht dat hij op een nieuwe techniek was gestuit en nam een stuk hasj, legde het tussen vetvrij papier en drukte het tegen een hete nagel. Er kwam ‘olie’ uit, nu bekend als colofonium. Hij begon een stijltang te gebruiken nadat hij geëxperimenteerd had met de krultang van zijn vrouw. Zij stelde voor om de stijltang te gebruiken en toen de hasj op was, begon hij bloemen te gebruiken. De olie verscheen op dezelfde manier.

In de jaren die volgden evolueerde de productie van hars naar het gebruik van industriële materialen en persen om meer consistente producten in massa te produceren.

PUBLICITE

Grondstoffen voor hars

Er kunnen verschillende grondstoffen worden gebruikt om hars te maken. Het basismateriaal kan invloed hebben op de hoeveelheid plantaardige verontreinigingen die in de hars achterblijven, wat een invloed heeft op de kwaliteit van de hars. Hars gemaakt van bloemen zal verschillen van hars gemaakt van bijvoorbeeld kief of ijshasj.

Cannabisbloemen

Hars van cannabisbloemen bevat meestal verontreinigingen in de vorm van plantaardig materiaal dat in het eindproduct terechtkomt. Dit zijn meestal kleine beetjes, maar ze kunnen een groot verschil maken voor de smaak van de hars. Het plantenmateriaal voegt een laagje verbrande smaak toe aan de algehele ervaring. Om te voorkomen dat er te veel plantenmateriaal in je hars zit, kun je een zeef of een gaasje gebruiken.

Droog zeven van kief of hash

De kief is de verzameling van cannabis trichomenklieren. Het maken van rosin uit kief voegt een extra stap toe aan het bereidingsproces, maar rosin is over het algemeen schoner, omdat de trichomen van de toppen worden verwijderd voordat ze worden blootgesteld aan hitte en druk. Deze extra stap zorgt ervoor dat er geen onzuiverheden van de plant in het eindproduct terechtkomen. Hasj is kief die tot een vaste massa wordt geperst, hetzelfde geldt voor het maken van rosin van hasj of geglazuurde hasj (hasj die wordt verkregen door de planten in een ijsbad te schudden).

Hars versus hars

Hoewel de termen worden onderscheiden door een enkele letter, is er een groot verschil tussen levende hars en levende hars. Beide producten worden gemaakt van verse planten of planten die ingevroren zijn voordat ze verwerkt of gedroogd worden. Hierdoor blijven zoveel mogelijk terpenen en cannabinoïden behouden. De hars wordt vervolgens gemaakt met behulp van het gebruikelijke chemische oplosmiddelextractieproces, wat resulteert in BHO of iets vergelijkbaars.

PUBLICITE

Voor levende hars wordt het plantmateriaal eerst verwerkt tot bubble hasj met behulp van een ijswaterbad en een gaaszaksysteem om de trichomen van de plant te scheiden. De resulterende hasj kan dan worden geperst tot live rosin, een krachtig, oplosmiddelvrij concentraat dat meer terpenen en cannabinoïden behoudt dan andere concentraten, terwijl het vrij blijft van restoplosmiddelen.

Waarom is hars zo populair?
Een van de redenen voor de populariteit van hars is ongetwijfeld dat het zonder oplosmiddelen wordt bereid. Hars wordt gemaakt met behulp van een mechanisch proces waarbij warmte en druk worden gebruikt om de hars uit de plant te halen.

In tegenstelling tot extracties op basis van butaan of propaan, die een bepaalde hoeveelheid purgen vereisen om zich te ontdoen van oplosmiddelresten, hoeft hars na extractie niet opnieuw te worden bewerkt en kan het worden geconsumeerd zodra de extractie is voltooid.

Afgezien van deze gezondheids- en technische overwegingen, is hars ook populair vanwege de eenvoud van de productie. Er is geen scheikundediploma voor nodig en de risico’s van extractie zijn minimaal.

Om hars te maken, heb je alleen maar nodig:

  • een stijltang
  • bakpapier
  • een hulpmiddel om hars te oogsten, bijvoorbeeld een dabber
  • hittebestendige handschoenen (veiligheid voor alles!)

Er zijn natuurlijk geavanceerdere harspersen, sommige handmatig, sommige hydraulisch, om de klus te klaren.

Rosine-extractietest

Samen met JuW van Légalisation Douce konden we de Tarik Rosin testen dankzij LaCentraleVapeur en Dab French Conne710n. De Tarik Rosin is niets meer dan een handmatige extractiepers die het concept van de stijltang overneemt, maar een groter verwarmingsoppervlak en preciezere temperatuurregeling biedt.

Gereedschap voor de Tarik Rosin

Tarik Rosin, oil slick wrap, oil slick mini, dabber en concentraatspuit

Het is eenvoudig te gebruiken: laat het apparaat opwarmen, doe een kop in de oil slick wrap (de evolutie van bakpapier), maximaal 1g, knijp en vang de rosin op.

Hierna volgen een paar tips om je harstest goed te laten verlopen:

  • Zorg ervoor dat je wiet niet te droog is. Als het knapperig is, zul je moeite hebben om de hars te extraheren. In dat geval moet je het opnieuw bevochtigen door het in een gesloten Tupperware te doen, samen met een vochtig papieren handdoekje gewikkeld in aluminiumfolie met gaatjes erin. 6 uur bevochtigen zou voldoende moeten zijn.
  • Voordat je je koppen perst, kun je ze ongeveer tien seconden laten opwarmen in hun bakpapier, waarbij je licht op de bovenkant van de pers drukt.
  • Wat de temperatuur betreft, hebben we verschillende tests gedaan: 150°C gedurende 10 seconden en 110°C gedurende 40 seconden. Hogere temperaturen vernietigen in principe meer terpenen en cannabinoïden, dus sommige mensen zullen de voorkeur geven aan lagere temperaturen, met een resultaat dat dichter bij shatter ligt dan bij olie. Voor ons gaf de kortere periode, met hoge druk, goede resultaten.
  • Werk op het gehoor. Na 5 tot 7 seconden op 150°C hoor je een sissend geluid dat aangeeft dat er extractie plaatsvindt (meer precies, sublimatie). Als je zover bent, laat je de druk 1 tot 2 seconden los en haal je het bakpapier uit de pers.
  • Hars van je papier verwijderen kan vervelend zijn, zelfs met het juiste gereedschap. Sommigen raden aan om de extractie 10s in de vriezer te leggen om het af te koelen en makkelijker te oogsten.

Sommige cannabissoorten produceren meer hars dan andere. Je kunt dus teleurgesteld zijn als je het probeert met de eerste wiet die voorbij komt. De opbrengst van colofonium ligt tussen de 10 en 20%, wat betekent dat als je 10 gram wiet hebt, je “slechts” 1 tot 2 gram colofonium krijgt.

Rosin kan dan worden toegevoegd aan een joint, geconsumeerd als een dab of in een vaporizer om de terpenen en cannabinoïden optimaal te benutten. Verdampers zoals de Puffco Plus / Peak / Proxy of de Gpen Micro+ zijn speciaal gemaakt voor het consumeren van concentraten.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed