Connect with us

Australische Senaat adviseert tegen legalisatie van cannabis

Gepubliceerd

on

De Australische senaat en de legalisering van cannabis?
Volg ons op Facebook

De beweging om cannabis te legaliseren voor volwassen gebruik in Australië heeft een grote wegversperring gevonden. De Wetgevingscommissie Juridische en Constitutionele Zaken van de Australische Senaat heeft formeel geadviseerd om het wetsvoorstel voor de legalisatie van cannabis, de Legalising Cannabis Bill 2023, niet aan te nemen.

PUBLICITE

Het wetsvoorstel, ingediend door de groene senator David Shoebridge, was bedoeld om persoonlijke teelt te legaliseren, de verkoop te reguleren en cannabisgebruiksruimten toe te staan. Hoewel er meer dan 200 publieke reacties kwamen en er uitgebreid over gedebatteerd werd, kwam het rapport van de commissie, dat op 31 mei werd afgerond, neer op één aanbeveling: “De commissie beveelt aan dat de Senaat het wetsvoorstel niet aanneemt”.

De belangrijkste redenen voor de afwijzing waren zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van een legale cannabismarkt. Plaatsvervangend voorzitter Paul Scarr benadrukte de “grote risico’s die gepaard gaan met de invoering van een legale markt voor recreatief gebruik van cannabis”, waarbij hij enquêtes aanhaalde waaruit bleek dat veel Australiërs cannabis zouden kunnen proberen als het gelegaliseerd zou worden, wat zou kunnen leiden tot “rampzalige gevolgen voor de gezondheid” die het publiek mogelijk niet volledig begrijpt.

De Australian Medical Association (AMA) en andere medische instanties hebben ook hun bezorgdheid geuit dat ruimere toegang de gezondheidsrisico’s zou kunnen verergeren, vooral voor tieners.

De commissie concludeerde dat het legaliseren van cannabis evenveel, zo niet meer, problemen zou creëren dan oplossen en benadrukte de noodzaak om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren geen toegang hebben tot cannabis en om riskant gebruik effectief te beheren.

PUBLICITE

De hardnekkige pogingen van de Groenen om cannabis te legaliseren

Ondanks de aanbeveling van de commissie blijven de Groenen zich inzetten voor het legaliseren van cannabis in Australië. De Legalising Cannabis Bill 2023 van senator David Shoebridge, die in augustus 2023 werd geïntroduceerd, omvat verschillende hervormingen, waaronder het toestaan voor volwassenen om thuis tot zes cannabisplanten te kweken zonder officiële toestemming en het maken van cannabisproducten voor persoonlijk gebruik. Het wetsvoorstel stelt ook voor om een nationaal agentschap op te richten om de cannabisteelt te reguleren en ‘cannabiscafés’ met een vergunning op te richten, vergelijkbaar met die in Amsterdam.

Na de verwerping van het wetsvoorstel door de parlementaire commissie uitte de heer Shoebridge zijn teleurstelling, maar bevestigde hij opnieuw de inzet van de Groenen voor de zaak. Hij merkte op dat ondanks het overweldigende bewijs ten gunste van het wetsvoorstel, Labour en Coalitie senatoren zich ertegen verzetten. Het rapport van de heer Shoebridge benadrukt de potentiële voordelen van het wetsvoorstel, zoals het creëren van banen, het verlichten van de druk op het rechtssysteem, het onttrekken van inkomsten aan de georganiseerde misdaad, het financieren van essentiële diensten en het vergroten van de keuze voor de consument.

De heer Shoebridge zei dat de Groenen nu zullen oproepen tot een stemming in de Senaat en hun aanhangers zullen mobiliseren om druk uit te oefenen op lokale parlementsleden. De partij wijst op de publieke steun voor de hervorming en haalt de National Drug Strategy 2017-26 aan, waarin wordt erkend dat de illegale status van cannabis een bloeiende zwarte markt heeft bevorderd met aanzienlijke kosten voor de gezondheid en de maatschappij. Shoebridge zegt dat miljoenen Australiërs deze verandering willen en dat het legaliseren van cannabis Australië op één lijn zou brengen met veel andere landen en Amerikaanse staten die al soortgelijke hervormingen hebben doorgevoerd.

De algemene cannabissituatie in Australië

Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug in Australië. Volgens de laatste National Drug Strategy-enquête onder huishoudens hebben meer dan 2,5 miljoen Australiërs onlangs cannabis gebruikt, waarbij 11,7% van de mensen van 14 jaar en ouder aangaf in de afgelopen 12 maanden cannabis te hebben gebruikt. Dit cijfer is zelfs nog hoger onder jonge Aboriginals en Torres Strait Islanders (16%).

PUBLICITE

Ondanks de illegale status voor recreatief gebruik, is medische cannabis sinds 2016 legaal in Australië en vorig jaar meldden ongeveer 700.000 mensen dat ze het gebruikten voor medische doeleinden. Straffen voor illegaal cannabisgebruik verschillen per staat en territorium. Het Capital Territory legaliseerde cannabis bijvoorbeeld in 2019, terwijl andere provincies schommelen tussen decriminalisatie en een strikt verbod.

Het wetsvoorstel van de Groenen zou, als het wordt aangenomen, een belangrijke verschuiving in het nationale beleid betekenen en zou 80.000 Australiërs in staat stellen om aan het strafrechtsysteem te ontsnappen. Shoebridge stelt dat de huidige aanpak, gedreven door achterhaalde politieke opvattingen en bedrijfsbelangen, niet overeenkomt met de publieke opinie en de realiteit dat cannabisgebruik behandeld moet worden als een gezondheidskwestie in plaats van een criminele kwestie.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed